Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Езекиел 1:1-28

1  Во триесеттата година, во четвртиот месец, на петтиот ден од тој месец, додека бев меѓу изгнаниците+ на реката Хевар,+ се отворија небесата+ и видов виденија од Бог.+  На петтиот ден од месецот — во петтата година од изгнанството на цар Јоахин+  му дојде Јеховината реч+ на Езекиел,+ синот на Вузи, свештеник во халдејската земја,+ на реката Хевар, и таму Јеховината рака се спушти врз него.+  Погледнав, и гледај, дојде бурен ветар+ од север, со густи облаци+ и распламтен оган.+ Околу облаците имаше блескава светлина, а среде огнот сјаеше нешто што прилегаше на бело злато.+  Среде него имаше нешто како четири суштества,+ а изгледаа вака: личеа на земен човек.  Секое од нив имаше по четири лица+ и секое имаше по четири крилја.+  Нозете им беа рамни, а стапалата им беа како копита на теле,+ и сјаеја како светнат бакар.+  Под своите крилја на сите четири страни+ имаа човечки раце. Сите четири имаа лица и крилја.+  Крилјата им се допираа едно со друго. Суштествата не се свртуваа кога одеа, туку секое одеше право напред.+ 10  Лицата им изгледаа вака: сите четири имаа човечко лице,+ лице на лав оддесно,+ лице на бик одлево,+ а имаа и лице на орел.+ 11  Такви им беа лицата. Крилјата+ им се ширеа нагоре. Секое имаше по две крилја што им се допираа едно со друго, а другите две им го покриваа телото.+ 12  Секое одеше право напред.+ Каде што ги водеше духот, таму одеа.+ Не се свртуваа додека одеа.+ 13  Тие суштества личеа на разгорени јаглења.+ Нешто што беше слично на факли+ се движеше ваму-таму меѓу суштествата, а огнот пламтеше, и од него излегуваа молњи.+ 14  А кога суштествата одеа и се враќаа, изгледаа како молњи.+ 15  Додека ги гледав тие суштества, ете, по едно тркало беше на земјата покрај суштествата,+ покрај секое суштество со четири лица.+ 16  Според изгледот и градбата, тркалата+ личеа на сјаен хризолит,+ и сите четири беа исти. Според изгледот и градбата беа како во секое тркало да имаше уште едно тркало.*+ 17  Кога се движеа, можеа да одат на сите четири страни.+ Не мораа да свртуваат кога ја менуваа насоката.+ 18  Тркалата беа застрашувачки високи. Сите четири тркала беа полни со очи.+ 19  Кога суштествата тргнуваа, и тркалата тргнуваа со нив, а кога суштествата се подигаа од земјата, и тркалата се подигаа.+ 20  Каде што ги водеше духот, таму одеа, таму каде што ги водеше духот, а тркалата се подигаа заедно со нив, бидејќи духот што дејствуваше врз суштествата беше и во тркалата. 21  Кога ќе тргнеа суштествата, ќе тргнеа и тркалата, а кога ќе запреа, запираа и тркалата, и кога суштествата ќе се подигнеа од земјата, и тркалата се подигаа заедно со нив, бидејќи духот што дејствуваше врз суштествата беше и во тркалата.+ 22  Над главите на тие суштества имаше нешто слично на свод,+ слично на чудесен блескав мраз што им се простираше над главите.+ 23  Под тој свод, крилјата им беа испружени, едно спроти друго. Секое на телото имаше по две крилја на едната страна и по две на другата. 24  И кога се движеа, го чув шумот на нивните крилја, кој звучеше како татнеж од големи води,+ како гласот на Семоќниот, како бучава,+ како врева во логор.+ Кога ќе застанеа, ги спуштаа крилјата. 25  И се чу глас над сводот што беше над нивните глави. (Кога ќе застанеа, ги спуштаа крилјата.) 26  Над сводот што беше над нивните глави имаше нешто слично на престол+ од камен сафир.+ А горе, на она што личеше на престол, имаше некој што изгледаше како земен човек.+ 27  Над делот што изгледаше како да му се колкови видов нешто како сјајно бело злато,+ слично на оган што гореше однатре секаде наоколу,+ а под делот што изгледаше како да му се колкови видов нешто што личеше на оган, а секаде околу него имаше блескава светлина. 28  И видов нешто што личеше на виножито,+ кое се појавува во облаците во дождлив ден. Така изгледаше светлоста што сјаеше наоколу. Тоа беше нешто што изгледаше како Јеховината слава.+ Кога го видов ова, паднав ничкум,+ и го чув гласот на оној што зборуваше.

Фусноти

Веројатно тоа биле две тркала со средиште во истата точка, но меѓусебно поставени под прав агол.