Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Даниел 7:1-28

7  Во првата година на вавилонскиот цар Валтазар,+ Даниел сони сон на својата постела и виденија му поминаа низ главата.+ Тогаш го запиша сонот+ и раскажа за сѐ што виде.  Додека раскажуваше, Даниел рече: „Гледав ноќе во виденија, кога ете, четири небесни ветрови+ го разбрануваа големото море.+  И четири огромни ѕвера+ излегуваа од морето,+ сите различни.+  Првиот беше како лав+ и имаше орловски крилја.+ Додека гледав, крилјата му беа искубани, и беше подигнат од земјата+ и поставен на две нозе како човек, и му беше дадено човечко срце.+  И гледај, уште еден ѕвер, втор, како мечка.+ Се подигна од едната страна,+ а имаше три ребра во устата, меѓу забите. И му беше кажано: ‚Стани, јади многу месо!‘+  Гледав понатаму, и ете, уште еден ѕвер, беше како леопард,+ но на грбот имаше четири птичји крилја. Ѕверот имаше четири глави,+ и му беше дадена власт.  Гледав понатаму во ноќните виденија, и ете, четврти ѕвер, страшен, ужасен и необично силен.+ Имаше големи железни заби. Тој голташе и дробеше, а она што остануваше го газеше со нозете. Се разликуваше од сите претходни ѕверови и имаше десет рога.+  Ги набљудував роговите, и гледај, еден друг, мал рог,+ израсна меѓу нив, и три од претходните рогови беа искорнати пред него. И гледај, на тој рог имаше очи како очи на човек и уста што кажуваше фалбаџиски зборови.+  Додека гледав, беа поставени престоли+ и Прадревниот+ седна. Облеката му беше бела како снег,+ а косата на главата како чиста волна.+ Престол му беа огнени пламења,+ а тркала — разгорен оган.+ 10  Огнена река течеше и извираше пред него.+ Илјада илјади му служеа,+ десет илјади по десет илјади стоеја пред него.+ Судот+ седна и се отворија книгите. 11  Гледав понатаму поради фалбаџиските зборови што ги кажуваше рогот.+ И додека гледав, ѕверот беше убиен, а неговото тело беше уништено и предадено на разгорениот оган.+ 12  А на останатите ѕверови+ им беше одземена власта, но животот им беше продолжен за едно време и за едно раздобје.+ 13  Гледав понатаму во ноќните виденија, кога ете, на небесните облаци+ доаѓаше некој како син човечки.+ Му беше дозволено да му пристапи на Прадревниот,+ и го доведоа пред Него.+ 14  Нему му беа предадени власта,+ честа+ и царството+ за да му служат сите народи, племиња и јазици.+ Неговата власт е вечна власт, која никогаш нема да помине, и неговото царство нема да пропадне.+ 15  Јас, Даниел, се вознемирив* поради тоа, а виденијата што ми поминуваа низ главата почнаа да ме плашат.+ 16  Му пристапив на еден од оние што стоеја таму и го замолив да ми каже точно што значи сето тоа.+ И додека ми го откриваше значењето, тој ми рече: 17  ‚Оние четири огромни ѕверови+ ги претставуваат четирите цареви што ќе се издигнат на земјата.+ 18  Но светите слуги+ на Севишниот+ ќе го примат царството, и тие ќе го поседуваат царството+ довека, во сите векови‘. 19  Тогаш посакав да дознаам точно што претставува четвртиот ѕвер, кој се разликуваше од сите други и беше особено страшен, со заби од железо и со шепи од бакар, и голташе и дробеше, а она што ќе останеше го газеше со нозете+ 20  и што претставуваат десетте рога на неговата глава,+ и другиот рог+ што израсна и пред кого паднаа трите рога,+ оној рог што имаше очи и уста која кажуваше фалбаџиски зборови+ и изгледаше поголем од другите. 21  Гледав понатаму како тој рог војуваше со светите и како ги надвладуваше,+ 22  сѐ додека не дојде Прадревниот+ и не беше донесена пресуда во корист на светите слуги на Севишниот+ и додека не дојде времето светите да го добијат царството во сопственост.+ 23  А тој рече вака: ‚Четвртиот ѕвер го претставува четвртото царство кое ќе се појави на земјата и ќе се разликува од сите други царства. Тоа ќе ја проголта целата земја, ќе ја згази и ќе ја здроби.+ 24  А десетте рога значат дека од тоа царство ќе се подигнат десет цареви.+ По нив ќе се подигне уште еден, кој ќе биде поинаков од претходните,+ и ќе понижи три цара.+ 25  Ќе изговара зборови дури и против Севишниот+ и ќе ги угнетува светите слуги на Севишниот.+ Ќе има намера да ги промени времињата+ и законот,+ а светите слуги ќе му бидат предадени во негови раце за едно време и за две времиња и за половина време.+ 26  И Судот седна+ и му ја одзеде власта за да биде сотрен и да биде сосема уништен.+ 27  А царството, власта и величието на царствата под целото небо му беа дадени на народот кој го сочинуваат светите слуги на Севишниот.+ Нивното царство е вечно царство,+ и сите власти ќе им служат и ќе им бидат послушни‘.+ 28  Овде завршува извештајот. А мене, Даниел, многу ме исплашија моите мисли, и лицето ми пребледе. Но сето тоа го зачував во своето срце“.+

Фусноти

Буквално: „духот ми се вознемири“.