Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Галатите 3:1-29

3  О безумни Галати, кој е тој што ве измамил+ — вас кои јасно разбравте зошто Исус Христос беше прикован на столб?*+  Само ова сакам да го дознаам од вас: дали го примивте духот+ затоа што ги вршевте делата пропишани со законот+ или затоа што ја примивте со вера пораката што ја чувте?+  Толку ли сте безумни? Зар сега на телесен начин+ го довршувате она што го почнавте на духовен начин?+  Зар залудно толку претрпевте?+ Се надевам дека не беше залудно.  Значи, дали оној преку кого го добивате духот+ и кој врши моќни дела*+ меѓу вас, го прави тоа затоа што ги врши делата пропишани со законот или затоа што ја прифатил со вера пораката што ја чул?  Така и Авраам „му поверува на Јехова, и поради тоа тој го сметаше за праведен“.+  Знајте, пак, дека оние што се држат за верата+ се синови на Авраам.+  А Писмото, предвидувајќи дека, поради верата, Бог ќе прогласи за праведни луѓе од другите народи,* однапред му ја објави добрата вест на Авраам: „Преку тебе ќе бидат благословени сите народи“.+  Затоа, оние што се држат за верата, добиваат благослов+ исто како верниот Авраам.+ 10  Зашто, сите оние што се потпираат на вршењето на делата пропишани со законот, се наоѓаат под проклетство, бидејќи е напишано: „Проклет да е секој што не се држи за сѐ што е напишано во свитокот на Законот и не го врши тоа“.+ 11  А очигледно е дека пред Бог никој не е прогласен за праведен+ поради вршење на законот, зашто „праведникот ќе живее поради верата“.+ 12  А Законот не се засновува врз верата, туку „оној што го врши, ќе има живот преку него“.+ 13  Христос нѐ купил+ и така нѐ ослободил+ од проклетството на Законот, станувајќи проклетство+ наместо нас, зашто е напишано: „Проклет да е секој што е обесен на столб“.*+ 14  Тоа се случи за Авраамовиот благослов да дојде преку Исус Христос на другите народи,+ за да го примиме ветениот дух+ поради својата вера.+ 15  Браќа, ќе ви дадам пример од животот: дури и кога луѓето ќе склучат правосилен сојуз, никој не го поништува, ниту му додава нешто.+ 16  А ветувањата им беа дадени на Авраам+ и на неговиот потомок.+ Не е речено: „И на потомците“, како да се однесува на многу, туку како на еден:+ „И на твојот потомок“,+ кој е Христос.+ 17  Сакам да го кажам ова: Законот, кој настана четиристотини и триесет години+ подоцна, не може да го поништи сојузот што Бог порано го направи правосилен,+ ниту може да го укине ветувањето.+ 18  Зашто, ако наследството се добива со закон, повеќе не се добива со ветување.+ А Бог му го подари на Авраам со ветување.+ 19  Тогаш, за што служи Законот? Тој беше додаден за да се направат очигледни престапите,+ додека не дојде потомството+ на кое му беше дадено ветувањето. И беше пренесен со помош на ангели+ преку посредник.+ 20  Но нема посредник кога постои само една страна, а Бог е само еден.+ 21  Дали тогаш Законот е против Божјите ветувања?+ Никако! Зашто, да беше даден закон кој би можел да даде живот,+ тогаш праведноста ќе доаѓаше преку закон.+ 22  Но Писмото+ предаде сѐ во заточение под власта на гревот,+ за да може ветувањето, кое произлегува од верата во Исус Христос, да им се даде на оние што веруваат.+ 23  А пред да дојде верата,+ бевме чувани под законот,+ предадени во заточение, чекајќи ја верата која требаше да се објави.+ 24  Така Законот ни беше воспитувач кој нѐ водеше до Христос,+ за да бидеме прогласени за праведни+ поради верата. 25  А откако дојде верата,+ повеќе не сме под воспитувач.+ 26  Навистина, сите вие сте синови Божји+ поради својата вера во Христос Исус. 27  Зашто, сите вие што се крстивте за да бидете во единство со Христос,+ во Христос се облековте.+ 28  Нема повеќе ни Евреин ни Грк,+ нема ни роб ни слободен,+ нема ни машко ни женско,+ зашто сите вие сте едно во единство со Христос Исус.+ 29  А ако сте Христови, тогаш сте потомство на Авраам,+ наследници според едно ветување.+

Фусноти

Види го додатокот 8.
Или: „прави чуда“.
Или: „незнабошците“.
Или: „дрво“. Види го додатокот 8.