Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Префрли се на содржината

Јеховини сведоци

македонски

Онлајн Библија | СВЕТО ПИСМО - ПРЕВОД НОВ СВЕТ

Јован 12:1-50

12  Така, шест дена пред Пасхата, Исус дојде во Витанија,+ каде што беше Лазар,+ кого го подигна од мртвите.  Таму му приредија вечера. Марта+ послужуваше,+ а Лазар беше еден од оние што беа со него на трпезата.*+  Марија тогаш зеде една либра* скапоцено мирисливо масло, вистински нард,+ и му ги намачка нозете на Исус и му ги избриша со својата коса.+ И куќата се исполни со мирисот на маслото.  А Јуда Искариот,+ еден од неговите ученици, кој требаше да го предаде, рече:  „Зошто не се продаде ова мирисливо масло+ за триста денарии* и тоа да им се дадеше на сиромасите?“+  Но, тоа не го рече затоа што се грижеше за сиромасите, туку затоа што беше крадец+ — ја имаше кутијата за пари+ и го земаше она што се ставаше во неа.  Тогаш Исус рече: „Оставете ја! Нека го изврши тоа за денот на мојот погреб.+  Зашто, сиромасите ги имате секогаш+ покрај вас, а мене нема да ме имате секогаш“.  Големо мноштво Евреи дознаа дека тој е таму, па дојдоа, не само поради Исус туку и за да го видат Лазар, кого тој го подигна од мртвите.+ 10  А главните свештеници се договорија да го убијат и Лазар,+ 11  бидејќи поради него многу Евреи одеа таму и поверуваа во Исус.+ 12  Утредента, големото мноштво, кое беше дојдено на празникот, чу дека Исус доаѓа во Ерусалим, 13  па зеде палмови гранки+ и излезе да го пресретне. И почнаа да викаат:+ „Спаси го, те молиме!+ Благословен е оној што доаѓа во името на Јехова,+ царот+ на Израел!“ 14  А кога Исус најде магаре,+ седна на него, како што е напишано: 15  „Не плаши се, ќерко сионска! Гледај, твојот цар доаѓа,+ седнат на прле од магаре“.+ 16  Неговите ученици во почетокот не обрнуваа внимание на тоа,+ но кога Исус се прослави,+ се сетија дека тоа беше напишано за него и дека токму тоа му го направија.+ 17  Така народот, кој беше со него кога го повика Лазар+ од гробот и го подигна од мртвите, сведочеше за сето тоа.+ 18  Затоа голем народ му излезе во пресрет, бидејќи слушнале дека го направи тоа чудо.+ 19  А фарисеите+ си рекоа меѓу себе: „Гледате дека ништо не постигнувате. Ене, светот отиде по него!“+ 20  Меѓу оние што дојдоа да му се поклонат на Бог* на празникот имаше и некои Грци.+ 21  Тие му пристапија на Филип,+ кој беше од Витсаида во Галилеја, и го замолија: „Господине, сакаме да го видиме Исус“.+ 22  Филип отиде и му го кажа тоа на Андреј, а потоа Андреј и Филип отидоа и му го кажаа тоа на Исус. 23  А Исус им одговори: „Дојде часот да биде прославен Синот човечки.+ 24  Вистина, вистина, ви велам, ако пченичното зрно не падне во земјата и не умре, останува само. Но ако умре,+ донесува обилен род. 25  Кој го сака својот живот,* го уништува, а кој го мрази својот живот+ во овој свет, ќе го зачува за вечен живот.+ 26  Ако некој сака да ми служи, нека оди по мене. И каде што сум јас, таму ќе биде и мојот слуга.+ Ако некој ми служи, Таткото ќе му укаже чест.+ 27  Сега душата ми е вознемирена.+ Што да кажам? Татко, спаси ме од овој час!+ Но, затоа и дојдов до овој час. 28  Татко, прослави го своето име!“ Тогаш дојде глас+ од небото: „Го прославив и пак ќе го прославам!“+ 29  Тогаш народот, кој стоеше таму и го чу тоа, рече дека загрмело. А некои рекоа: „Ангел му зборуваше“. 30  Исус тогаш рече: „Овој глас не беше заради мене, туку заради вас.+ 31  Сега е судењето на овој свет, сега владетелот на овој свет+ ќе биде исфрлен надвор.+ 32  А кога јас ќе бидам подигнат+ од земјата, ќе привлечам кај себе најразлични луѓе“.+ 33  Тоа го рече за да навести со каква смрт ќе умре.+ 34  Тогаш народот му рече: „Слушнавме од Законот дека Христос* останува засекогаш.+ Тогаш, како ти велиш дека Синот човечки мора да биде подигнат?+ Кој е тој Син човечки?“+ 35  Исус им одговори: „Уште малку време светлината ќе биде меѓу вас. Одете додека ја имате светлината за да не ве надвие темнината!+ Кој оди во темнината, не знае каде оди.+ 36  Додека ја имате светлината, верувајте во светлината за да бидете синови на светлината“.+ Исус го рече тоа, па отиде и се скри од нив. 37  Иако пред нив направи толку чуда, тие не поверуваа во него, 38  па така се исполни речта што ја кажа пророкот Исаија: „Јехова, кој поверува во она што го чувме?+ Кому му се откри Јеховината рака?“+ 39  А не можеа да веруваат, зашто Исаија исто така рече: 40  „Им ги заслепил очите и им ги стврднал срцата+ за да не гледаат со очите и да не разберат со срцата и да не се обратат и да не ги излекувам“.+ 41  Исаија го рече тоа затоа што ја виде неговата слава,+ и зборуваше за него. 42  Сепак, и мнозина од поглаварите поверуваа во него,+ но поради фарисеите не го признаваа тоа за да не бидат исклучени од синагогата,+ 43  зашто повеќе ја сакаа славата што доаѓа од луѓе отколку славата што ја дава Бог.+ 44  А Исус извика: „Кој верува во мене, не верува само во мене туку и во оној што ме испрати.+ 45  И кој ме гледа мене, го гледа и оној што ме испрати.+ 46  Јас дојдов во светот како светлина+ за никој што верува во мене да не остане во темнината.+ 47  А ако некој ги слуша моите зборови, а не ги држи, јас не го осудувам. Зашто, јас не дојдов да го осудам светот,+ туку да го спасам светот.+ 48  Кој ме отфрла мене и не го прима она што јас го велам, има свој судија. Речта+ што ја зборував — таа ќе му суди во последниот ден. 49  Зашто, јас не зборував сам од себе, туку самиот Татко, кој ме испрати, ми даде заповед што да кажам и што да зборувам.+ 50  И знам дека неговата заповед значи вечен живот.+ Затоа, она што го зборувам, го зборувам токму онака како што ми го кажа Таткото“.+

Фусноти

Буквално: „лежеа на трпезата“. Види ја фуснотата за Мт 9:10.
Околу 330 грама.
Види ја фуснотата за Мр 14:5.
Или: „да му покажат почит на Бог; да извршат чин на обожавање“.
Буквално: „душа“.
Или: „Помазаникот, Месијата“. Види ја фуснотата за Мт 2:4.