Префрли се на текстот

Работни листови за проучување

Преземи ги овие работни листови и користи ги заедно со книгата Што навистина учи Библијата? Преиспитај ги своите верувања, истражи што учи Библијата и научи како да ја браниш својата вера.

ПОГЛАВЈЕ 1

Која е вистината за Бог? (Дел 1)

Како би одговорил ако некој ти рече: „Бог ги казнува лошите луѓе со тоа што им нанесува страдања“?

ПОГЛАВЈЕ 1

Која е вистината за Бог? (Дел 2)

Дали е можно да бидеме блиски со Бог?

ПОГЛАВЈЕ 2

Библијата — книга од Бог (Дел 1)

Ако Библијата ја пишувале луѓе, како може да биде книга од Бог?

ПОГЛАВЈЕ 2

Библијата — книга од Бог (Дел 2)

Библијата има едно обележје кое, веројатно повеќе од сите други нејзини обележја, ги уверува луѓето дека таа е книга од Бог.

ПОГЛАВЈЕ 3

Каква е Божјата намера со Земјата? (Дел 1)

Дали Бог имал намера работите да бидат вакви какви што се?

ПОГЛАВЈЕ 3

Каква е Божјата намера со Земјата? (Дел 2)

Ако Бог има намера Земјата да биде рај, зошто не е?

ПОГЛАВЈЕ 3

Каква е Божјата намера со Земјата? (Дел 3)

Дали Бог очекува луѓето сами да ги решат проблемите во светот?

ПОГЛАВЈЕ 4

Кој е Исус Христос? (Дел 1)

Што би можел да кажеш ако некој рече дека Исус не бил ништо повеќе од добар човек?

ПОГЛАВЈЕ 4

Кој е Исус Христос? (Дел 2)

Што можеш да кажеш ако некој рече дека Исус е Бог?

ПОГЛАВЈЕ 4

Кој е Исус Христос? (Дел 3)

Како можел да покажува и цврстина и нежност?

ПОГЛАВЈЕ 5

Откупнината — најголемиот дар од Бог (Дел 1)

Дали можеме со нешто да заслужиме спасение?

ПОГЛАВЈЕ 5

Откупнината — најголемиот дар од Бог (Дел 2)

Како може смртта на еден човек кој живеел пред илјадници години да влијае врз твојот живот?

ПОГЛАВЈЕ 6

Каде се мртвите? (Дел 1)

Дали живеат на некое друго место? Дали горат во пекол?

ПОГЛАВЈЕ 6

Каде се мртвите? (Дел 2)

Дали смртта е составен дел од животот?

ПОГЛАВЈЕ 7

Вистинска надеж за твоите најблиски што починале (Дел 1)

Ако тагуваш, дали тоа значи дека немаш вера во воскресението?

ПОГЛАВЈЕ 7

Вистинска надеж за твоите најблиски што починале (Дел 2)

Како би можел да му одговориш некому кој вели дека воскресението е премногу добро за да биде вистинито?

ПОГЛАВЈЕ 8

Што е Божјето Царство? (Дел 1)

Зошто Бог избрал луѓе да владеат како цареви на небото кога можел да избира од безброј ангели?

ПОГЛАВЈЕ 8

Што е Божјето Царство? (Дел 2)

Што постигнало досега? Што ќе направи во иднина?

ПОГЛАВЈЕ 9

Дали живееме во „последните денови“? (Дел 1)

Некои луѓе не веруваат дека живееме во последните денови. Кои докази покажуваат дека сме пред самиот крај на овој злобен свет?

ПОГЛАВЈЕ 9

Дали живееме во „последните денови“? (Дел 2)

Во Библијата пишува дека ќе се случуваат и некои добри работи во последните денови.

ПОГЛАВЈЕ 10

Духовни суштества — како влијаат врз нас (Дел 1)

Дали постојат ангели? Има ли злобни ангели? Дојди до одговорите со помош на овие работни листови.

ПОГЛАВЈЕ 10

Духовни суштества — како влијаат врз нас? (Дел 2)

Има ли нешто погрешно во тоа да се обидуваме да стапиме во контакт со духовните суштества?

ПОГЛАВЈЕ 11

Зошто Бог ги допушта страдањата? (Дел 1)

Ако Бог е Семоќен, дали сите лоши работи се случуваат по негова вина?

ПОГЛАВЈЕ 11

Зошто Бог ги допушта страдањата? (Дел 2)

Библијата дава јасен и логичен одговор на ова тешко прашање.

ПОГЛАВЈЕ 12

Радувај го Бог со својот живот (Дел 1)

Можно ли е да му бидеме пријатели на Бог? Преиспитај ги своите верувања и дознај што вели Библијата.

ПОГЛАВЈЕ 12

Радувај го Бог со својот живот (Дел 2)

Можеме ли да му угодиме на Бог и покрај тоа што Ѓаволот се обидува да нѐ спречи во тоа?

ПОГЛАВЈЕ 12

Радувај го Бог со својот живот (Дел 3)

Потребен е труд за да го доведеме својот живот во склад со Божјите мерила. Дали вреди да се вложи таков труд?

ПОГЛАВЈЕ 13

Божјето гледиште за животот (Дел 1)

Животот е дар од Бог. Како да покажеме дека го цениме и нашиот живот и животот на другите?

ПОГЛАВЈЕ 13

Божјето гледиште за животот (Дел 2)

Овој работен лист ќе ти помогне не само да ги испиташ своите верувања во врска со трансфузија на крв туку и да знаеш како можеш да им ги објасниш на другите.

ПОГЛАВЈЕ 14

Како можеш да имаш среќен семеен живот (Дел 1)

Кој е клучот за среќен брак? Со помош на овој работен лист испитај ги своите верувања и размисли како можеш да им ги објасниш на другите.

ПОГЛАВЈЕ 14

Како можеш да имаш среќен семеен живот (Дел 2)

Како примерот на Исус може да им користи на родителите и на децата? Испитај ги своите верувања, и дознај што вели Библијата.

ПОГЛАВЈЕ 15

Религија што ја одобрува Бог (Дел 1)

Дали Бог ги одобрува сите религии? Ако не, како да ја препознаеме вистинската религија? Дознај што вели Библијата и испитај ги своите верувања.

ПОГЛАВЈЕ 15

Религија што ја одобрува Бог (Дел 2)

Дали е доволно само да веруваме дека Бог постои? Или потребно е нешто повеќе?

ПОГЛАВЈЕ 16

Обожавај го Бог на исправен начин (Дел 1)

Дали Бог сака да користиме религиозни предмети додека му служиме? А што мисли за роденденските прослави и верските празници? Што вели Библијата за тоа?

ПОГЛАВЈЕ 16

Обожавај го Бог на исправен начин (Дел 2)

Како би можел тактично да им ги објасниш своите верувања на другите и да покажеш почит кон нивните верувања?

ПОГЛАВЈЕ 17

Зближи се со Бог преку молитва (Дел 1)

Како можеш да станеш пријател со Бог? Како да знаеш дали ги слуша твоите молитви?

ПОГЛАВЈЕ 17

Зближи се со Бог преку молитва (Дел 2)

Дознај што вели Библијата за тоа како и кога треба да се молиме.

ПОГЛАВЈЕ 17

Зближи се со Бог преку молитва (Дел 3)

Од Библијата дознаваме дека Бог одговара на молитвите на различни начини. Како и кога би можел да одговори на твоите молитви?

ПОГЛАВЈЕ 18

Крштавањето и твојот однос со Бог (Дел 1)

Зошто секој христијанин треба да се крсти? Што треба да ги поттикне следбениците на Христос да се крстат?

ПОГЛАВЈЕ 18

Крштавањето и твојот однос со Бог (Дел 2)

Што треба да направи еден христијанин пред да му го заветува својот живот на Бог? Како тој завет треба да влијае врз неговите одлуки во животот?

ПОГЛАВЈЕ 18

Крштавањето и твојот однос со Бог (Дел 3)

Што се очекува од еден крстен христијанин? Што ги уверува христијаните што го сакаат Бог дека можат да живеат според заветот што го дале?

ПОГЛАВЈЕ 19

Зачувај ја Божјата љубов (Дел 1)

Како да бидеш близок пријател со Јехова? Овој работен лист ќе ти помогне да ги преиспиташ своите верувања и да научиш како да ги објасниш.

ПОГЛАВЈЕ 19

Зачувај ја Божјата љубов (Дел 2)

Откако ќе ја дознаеш вистината за Бог, што ќе ти помогне да ја зачуваш љубовта кон него и да станете уште поблиски?