Префрли се на текстот

Младите прашуваат

 

Пријатели

Треба ли да си го проширам кругот на пријатели?

Нема ништо лошо во тоа да имаш потесен круг на пријатели, но тоа има и слаби страни. Кои се тие?

Како да ги подобрам моите комуникациски вештини?

Три предлози како да започнеш и да водиш разговор.

Љубов или пријателство? — Втор дел: Какви сигнали испраќам?

Можно ли е некој твој пријател од спротивниот пол да си помисли дека ти се свиѓа? Размисли за следниве предлози.

Што ако другарка ми ме повреди?

Проблемите се неизбежен дел од секој меѓучовечки однос. Што можеш да направиш ако другарка ти те повреди?

Што ако не се вклопувам во ниедно друштво?

Дали е поважно да се вклопиш во друштво кое нема добри вредности или да бидеш она што си?

Зошто секогаш го кажувам она што не треба?

Кои совети можат да ти помогнат да мислиш пред да кажеш нешто?

Што ако другите ме озборуваат?

Што да направиш за да не дозволиш озборувањето да те контролира или да ти го уништи угледот?

Дали флертувањето е само забава?

Што е флертување? Зошто некои флертуваат? Се кријат ли некои опасности?

На што да пазиш во врска со пораките?

Пораките можат да се одразат врз твоите пријателства и врз твојот углед. Дознај како.

Семејство

Како да зборувам за правилата со родителите?

Научи да зборуваш со почит со родителите и можеби ќе се изненадиш од добрите резултати.

Дали родителите мора да ми поставуваат правила?

Дали те нервираат правилата од родителите? Еве неколку предлози што можат да ти помогнат исправно да гледаш на правилата.

Како да ја стекнам довербата на родителите?

Три работи што можат да ти помогнат да стекнеш поголема слобода.

Мислиш ли дека родителите не те оставаат да се забавуваш?

Треба ли скришум да излезам за да се забавувам или да бидам искрен со моите?

Што ако некој од моите родители е болен?

Не си единствениот во таква ситуација. Дознај што им помогнало на две девојки.

Дали твоите се разведуваат?

Како да се справиш со тагата, гневот и огорченоста?

Зошто да не се карам со брат ми или сестра ми?

Ги сакаш, но некогаш знаат добро да те изнервираат.

Како да добијам поголема приватност?

Дали сметаш дека твоите родители премногу ти се мешаат во животот? Што можеш да направиш за да ти дадат поголема приватност?

Дали сум спремен да се отселам од дома?

За кои работи треба да размислиш пред да донесеш таква важна одлука?

Технологија

Што треба да знам за видеоигрите?

Видеоигрите може да имаат и позитивни и негативни страни.

На што да пазиш во врска со пораките?

Пораките можат да се одразат врз твоите пријателства и врз твојот углед. Дознај како.

Колку е важна популарноста на социјалните мрежи?

Некои луѓе си го ризикуваат животот само за да добијат повеќе следбеници и лајкови. Дали популарноста на социјалните мрежи е поважна од животот?

Како социјалните мрежи влијаат врз мене?

Социјалните мрежи создаваат зависност. Овие предлози ќе ти помогнат да ги користиш урамнотежено.

На што треба да пазам кога објавувам слики на Интернет?

Објавувањето слики на Интернет е лесен начин да бидеш во контакт со пријателите и семејството, но има некои скриени опасности.

Што ако ме малтретираат на Интернет?

Прочитај што треба да знаеш за малтретирањето и како можеш да се заштитиш.

Што треба да знам за секстингот?

Дали си под притисок да праќаш разголени слики од себе? Кои се последиците од секстингот? Дали е само безопасен флерт?

Што ако моите родители не ми дозволуваат да користам социјални мрежи?

Изгледа дека сите користат социјални мрежи, но дали навистина е така? Што можеш да направиш ако твоите родители не ти дозволуваат да користиш социјални мрежи?

Училиште

Како да излезам на крај со домашните задачи?

Ако ти е тешко да излегуваш на крај со домашните задачи, наместо да вложуваш повеќе време и труд, можеби треба да го смениш својот пристап.

Го мразиш ли училиштето?

Наставникот ти е досаден? Сметаш дека некои предмети се само губење време?

Како да ги поправам оценките?

Пред да кренеш раце од учење, разгледај ги овие шест чекори кои можат да ти помогнат да си ги подобриш оценките.

Што да правиш ако те малтретираат?

Многу млади што се малтретирани се чувствуваат беспомошно. Во оваа статија ќе прочиташ што можеш да направиш за да ја подобриш ситуацијата.

Зошто да научиш друг јазик?

Кои се предизвиците и зошто трудот вреди?

Создавање или еволуција? — Прв дел: Зошто да верувам во Бог?

Сакаш ли да дознаеш како можеш со уште поголема увереност да објасниш зошто веруваш во Бог? Прочитај некои предлози.

Создавање или еволуција? — Трет дел: Зошто да верувам дека Бог го создал животот?

Дали за да веруваш во Творец треба да ја отфрлиш науката?

Создавање или еволуција? — Четврти дел: Како да објаснам зошто верувам дека Бог го создал животот?

Не мора да си махер за наука за да објасниш зошто според тебе е сосема разумно верувањето дека Бог го создал животот. Користи ја едноставната логика од Библијата.

Животни вештини

Како да си ги контролирам чувствата?

Многу млади луѓе се збунети поради наглите промени во расположението. Но, ти можеш да ги разбереш своите чувства и да научиш да ги контролираш.

Како да ги победам негативните мисли?

Следниве предлози можат да ти помогнат да размислуваш позитивно.

Како да се справам со чувствата на загриженост?

Шест предлози можат да ти помогнат да се справиш со загриженоста.

Што да правам кога ќе се случи нешто лошо?

Двајца млади кажуваат што им помогнало во тешки ситуации.

Како да не им попуштам на искушенијата?

Разгледај кои три важни чекори можат да ти помогнат да се избориш со неисправните желби.

Како да не ги одложуваш работите?

Предлози што ќе ти помогнат да не ги одложуваш работите.

Како да внимавам колку трошам?

Ти се случило ли некогаш да влезеш во продавница само да разгледаш, но да излезеш со нешто скапо? Ако да, оваа статија е за тебе.

Што треба да направам кога ќе згрешам?

Сите прават грешки, но сите не учат од нив.

Зошто да бидеш чесен?

Зарем нечесните луѓе не поминуваат подобро?

Дали сум одговорна личност?

Некои млади имаат поголема слобода од своите врсници. Зошто?

Зошто да научиш друг јазик?

Кои се предизвиците и зошто трудот вреди?

Дали сум спремен да се отселам од дома?

За кои работи треба да размислиш пред да донесеш таква важна одлука?

Што ако не се вклопувам во ниедно друштво?

Дали е поважно да се вклопиш во друштво кое нема добри вредности или да бидеш она што си?

Зошто секогаш го кажувам она што не треба?

Кои совети можат да ти помогнат да мислиш пред да кажеш нешто?

Зошто треба да се извинам?

Во оваа статија се наведени три добри причини зошто треба да се извиниш дури и ако сметаш дека не си само ти крив.

Зошто е добро да им помагам на другите?

Тоа што ќе им помагаш на другите ќе ти користи на најмалку два начини. Прочитај кои се тие.

Што ако другите ме озборуваат?

Што да направиш за да не дозволиш озборувањето да те контролира или да ти го уништи угледот?

Што ако другарка ми ме повреди?

Проблемите се неизбежен дел од секој меѓучовечки однос. Што можеш да направиш ако другарка ти те повреди?

Што да правиш ако те малтретираат?

Многу млади што се малтретирани се чувствуваат беспомошно. Во оваа статија ќе прочиташ што можеш да направиш за да ја подобриш ситуацијата.

Ти како личност

Дали сум одговорна личност?

Некои млади имаат поголема слобода од своите врсници. Зошто?

Како да ги подобрам моите комуникациски вештини?

Три предлози како да започнеш и да водиш разговор.

Зошто да бидеш чесен?

Зарем нечесните луѓе не поминуваат подобро?

Дали сум перфекционист?

Како да ја препознаеш разликата меѓу тоа да се трудиш да ги завршиш работите најдобро што можеш и да се трудиш да постигнеш совршенство?

Колку е важна популарноста на социјалните мрежи?

Некои луѓе си го ризикуваат животот само за да добијат повеќе следбеници и лајкови. Дали популарноста на социјалните мрежи е поважна од животот?

Како да престанам да водам двоен живот?

Четири чекори кои ќе ти помогнат да престанеш да водиш двоен живот.

Кој може да ми биде пример?

Оној што е добар пример може да ти помогне да избегнеш проблеми, да си ги постигнеш целите и да успееш во животот. Но, кој би можел да ти биде добар пример?

Зошто е добро да им помагам на другите?

Тоа што ќе им помагаш на другите ќе ти користи на најмалку два начини. Прочитај кои се тие.

Што треба да направам кога ќе згрешам?

Сите прават грешки, но сите не учат од нив.

Како да не им попуштам на искушенијата?

Разгледај кои три важни чекори можат да ти помогнат да се избориш со неисправните желби.

Дали си опседната со твојот изглед?

Како можеш да стекнеш урамнотежено гледиште за себе ако не си задоволна со твојот изглед?

Лоши навики

Зошто порнографијата е штетна?

Во што се слични порнографијата и пушењето?

Дали си зависник од порнографија?

Библијата може да ти помогне да стекнеш исправно гледиште за порнографијата.

Како да не им попуштам на искушенијата?

Разгледај кои три важни чекори можат да ти помогнат да се избориш со неисправните желби.

Како да не ги одложуваш работите?

Предлози што ќе ти помогнат да не ги одложуваш работите.

Слободно време

Дали е важно каква музика слушам?

Музиката има моќ, затоа научи мудро да ја избираш.

Што треба да знам за видеоигрите?

Видеоигрите може да имаат и позитивни и негативни страни.

Што треба да знам за спортувањето?

Добро размисли што спортуваш, со каков став спортуваш и колку време посветуваш на спорт.

Мислиш ли дека родителите не те оставаат да се забавуваш?

Треба ли скришум да излезам за да се забавувам или да бидам искрен со моите?

Секс

Што можам да направам во врска со сексуалното вознемирување?

Дознај што е сексуално вознемирување и што да правиш ако и самиот си жртва.

Како да го објаснам мојот став за сексот?

Ако некој те праша: ,Сѐ уште си невина?‘, ќе можеш ли да објасниш со помош на Библијата кој е твојот став за сексот?

Дали оралниот секс навистина е секс?

Дали едно лице кое имало орален секс сѐ уште е невино?

Дали хомосексуалноста е нешто погрешно?

Дали Библијата вели дека хомосексуалците се лоши луѓе? Може ли еден христијанин да живее според библиските мерила ако го привлекуваат лица од истиот пол?

Дали те привлекуваат лица од истиот пол? Дали тоа значи дека си геј?

Погрешно ли е да имаш хомосексуални желби? Што да правиш?

Како да не мислам на секс?

Што можеш да правиш кога во главата ќе почнат да ти се вртат неморални мисли?

Што треба да знам за секстингот?

Дали си под притисок да праќаш разголени слики од себе? Кои се последиците од секстингот? Дали е само безопасен флерт?

Зошто порнографијата е штетна?

Во што се слични порнографијата и пушењето?

Дали си зависник од порнографија?

Библијата може да ти помогне да стекнеш исправно гледиште за порнографијата.

Како да не им попуштам на искушенијата?

Разгледај кои три важни чекори можат да ти помогнат да се избориш со неисправните желби.

Романтична врска

Дали сум спремен за врска?

Разгледај пет подрачја кои можат да ти помогнат да одлучиш дали си спремен за врска и брак.

Што да очекувам кога ќе почнам врска?

Три вообичаени работи што треба да ги земеш предвид кога ќе почнеш врска.

Дали флертувањето е само забава?

Што е флертување? Зошто некои флертуваат? Се кријат ли некои опасности?

Љубов или пријателство? — Прв дел: Какви сигнали добивам?

Прочитај како може да дознаеш дали некому му се допаѓаш или те смета само за пријател.

Љубов или пријателство? — Втор дел: Какви сигнали испраќам?

Можно ли е некој твој пријател од спротивниот пол да си помисли дека ти се свиѓа? Размисли за следниве предлози.

Романтична врска — Дел 3: Дали треба да раскинеме?

Дали треба да продолжиш со една врска ако имаш сомнежи? Оваа статија може да ти помогне да донесеш одлука.

Како да го преболам раскинувањето?

Дознај како можеш да ја надминеш силната болка.

Физичко здравје

Што да правиш ако имаш сериозна болест? (Дел 1)

Четири млади луѓе откриваат што им помага да се справат со својата болест и како успеваат да останат позитивни.

Што да правиш ако имаш сериозна болест? (Дел 2)

Прочитај искуства од млади луѓе кои научиле да живеат со сериозна болест и кои не ја изгубиле надежта за подобра иднина.

Што да правам ако имам сериозна болест? (Дел 3)

Дознај што им помогнало на тројца млади да живеат со своите здравствени проблеми.

Како полесно да го поминам пубертетот?

Дознај што треба да очекуваш и како успешно да се справиш со промените.

Што треба да знам за алкохолот?

Дознај како да ги избегнеш лошите последици од злоупотребата на алкохол.

Што треба да знам за пушењето и користењето електронски цигари?

Не се работи само за безопасна забава како што славните личности или твоите врсници ја прикажуваат. Дознај кои се ризиците и како да ги избегнеш.

Дали доволно спијам?

Седум практични чекори до подобар сон.

Како да најдам мотивација за вежбање?

Освен што добро ќе влијае врз твоето физичко здравје, кои други придобивки ќе ги имаш ако редовно вежбаш?

Како да се хранам здраво?

Ако некој не се храни правилно кога е млад, веројатно така ќе се храни и како возрасен. Затоа е многу важно уште сега да стекнеш здрави навики на исхрана.

Емоционално здравје

Како да си ги контролирам чувствата?

Многу млади луѓе се збунети поради наглите промени во расположението. Но, ти можеш да ги разбереш своите чувства и да научиш да ги контролираш.

Како да ги победам негативните мисли?

Следниве предлози можат да ти помогнат да размислуваш позитивно.

Што да правам ако имам депресија?

Во оваа статија ќе најдеш совети како да се бориш со тагата.

Како да се справам со чувствата на загриженост?

Шест предлози можат да ти помогнат да се справиш со загриженоста.

Дали сум перфекционист?

Како да ја препознаеш разликата меѓу тоа да се трудиш да ги завршиш работите најдобро што можеш и да се трудиш да постигнеш совршенство?

Што да правам кога ќе се случи нешто лошо?

Двајца млади кажуваат што им помогнало во тешки ситуации.

Што да правиш ако те малтретираат?

Многу млади што се малтретирани се чувствуваат беспомошно. Во оваа статија ќе прочиташ што можеш да направиш за да ја подобриш ситуацијата.

Што ако ме малтретираат на Интернет?

Прочитај што треба да знаеш за малтретирањето и како можеш да се заштитиш.

Како социјалните мрежи влијаат врз мене?

Социјалните мрежи создаваат зависност. Овие предлози ќе ти помогнат да ги користиш урамнотежено.

Како полесно да го поминам пубертетот?

Дознај што треба да очекуваш и како успешно да се справиш со промените.

Зошто намерно се повредувам?

Многу млади се самоповредуваат. Ако и ти си еден од нив, што може да ти помогне?

Духовност

Создавање или еволуција? — Прв дел: Зошто да верувам во Бог?

Сакаш ли да дознаеш како можеш со уште поголема увереност да објасниш зошто веруваш во Бог? Прочитај некои предлози.

Создавање или еволуција? — Трет дел: Зошто да верувам дека Бог го создал животот?

Дали за да веруваш во Творец треба да ја отфрлиш науката?

Создавање или еволуција? — Четврти дел: Како да објаснам зошто верувам дека Бог го создал животот?

Не мора да си махер за наука за да објасниш зошто според тебе е сосема разумно верувањето дека Бог го создал животот. Користи ја едноставната логика од Библијата.

Зошто да се молам?

Дали молитвата е само начин да се ослободиш од стресот или, пак, вклучува нешто повеќе?

Зошто да одам на состаноците во салата на Јеховините сведоци?

Два пати седмично, Јеховините сведоци одржуваат состаноци во нивните сали. Како изгледаат овие состаноци, и како ќе ти користи тоа што ќе присуствуваш на нив?

Како да престанам да водам двоен живот?

Четири чекори кои ќе ти помогнат да престанеш да водиш двоен живот.

Како може да ми помогне Библијата? — прв дел: Истражувај ја Библијата

Ако случајно најдеш голем древен ковчег со богатство, зарем нема да сакаш да видиш што сѐ има внатре? Библијата е токму таков ковчег со богатство. Таа е полна со бисери на мудроста.

Како може да ми помогне Библијата? — втор дел: Уживај во читањето на Библијата

Пет предлози кои ќе ти помогнат да си ги оживееш библиските настани.

Дали да се крстам? — Што претставува крштавањето?

Ако размислуваш да се крстиш, најпрво треба да разбереш што претставува крштавањето.

Дали да се крстам? — Како да се подготвам за крштавање?

Со помош на овие прашања види дали си спремен за крштавање.

Дали да се крстам? — Што ме спречува?

Ако помислата да му се заветуваш на Јехова и да се крстиш те плаши, оваа статија ќе ти помогне да ги надминеш твоите стравови.

Што треба да правам по крштавањето? — Прв дел: Продолжи со твоите добри навики

По крштавањето продолжи да го зајакнуваш своето пријателство со Бог. Продолжи да ја проучуваш Библијата, да се молиш, да ги споделуваш со другите твоите верувања и да присуствуваш на собраниските состаноци.

Што треба да правам по крштавањето? — Втор дел: Остани му верен на Јехова

Дознај како можеш да живееш во склад со твојот завет што си му го дал на Јехова.

Постари статии

Статии „Младите прашуваат“ во Разбудете се!

Читај статии објавени во рубриката „Младите прашуваат“ помеѓу 1982 и 2012 год.

Како можеш да знаеш дали тој е за тебе?

Како да знаеш каков е навистина оној што ти се допаѓа?

Треба ли да раскинеме? (Дел 1)

Бракот е трајна врска. Затоа, ако не си сигурна дали тој е вистинскиот, не ги игнорирај своите чувства.

Треба ли да раскинеме? (Дел 2)

Не е лесно да ѝ ставиш крај на една врска. Како да го направиш тоа? Што ќе ти помогне да го преболиш раскинувањето?