Префрли се на текстот

Поучни анимации

Овие кратки анимации на интересен начин објаснуваат сериозни работи.

 

Заштити се од дезинформации

Немој да веруваш во сѐ што ќе видиш или чуеш. Дознај како да процениш дали некоја информација е лажна.

Победи ја тагата

Што можеш да направиш ако се чувствуваш многу тажно?

Како да зборувам со моите родители?

Што може да ти помогне полесно да комуницираш со твоите родители дури и кога не ти се зборува?

Технологијата и ти — кој кого контролира?

Живееме во свет со кој владее технологијата, но не ѝ дозволувај да те контролира и тебе. Како да знаеш дали си зависен од неа? Како да ја користиш умерено?

Како да добијам поголема слобода?

Можеби мислиш дека е време да добиеш поголема слобода, но дали така мислат и твоите родители? Што можеш да направиш за да имаат поголема доверба во тебе?

Како да го прекинам оговарањето?

Кога некој разговор почнува да преминува во оговарање, веднаш преземи нешто!

Дали е вистинска љубов?

Дознај што е затресканост, а што вистинска љубов.

Спротивстави се на притисокот од врсниците!

Четири предлози што ќе ти помогнат да имаш свое јас.

Немој да се заплеткаш во социјалните мрежи

Забавувај се со своите пријатели онлајн, но биди свесен и за замките.

Што е вистински пријател?

Како можеш да најдеш некој што ќе ти биде вистински пријател?

Победи ги насилниците без тупаници

Дознај зошто некои деца ги малтретираат другите и што можеш да направиш ако тоа ти се случува и тебе.