Префрли се на текстот

Воспитување тинејџери

Комуникација

Од тинејџер до возрасен човек

Дали твоето дете е во тинејџерски години? Ако да, што можеш да сториш за да му помогнеш да порасне во одговорна личност?

Комуникација меѓу родител и тинејџер

Дали се нервираш кога зборуваш со твојот тинејџер? Зошто доаѓа до расправии?

Комуникација со тинејџери

Како да имаш подобра комуникација со тинејџер кој не сака да зборува со тебе?

Разговарај со твојот тинејџер без да се расправате

Твоето дете почнува да формира своја личност и му треба простор да си го каже мислењето. Како можеш да му помогнеш?

Што ако ќерка ти е под голем стрес

На многу тинејџерки им е тешко да се справат со промените што ги доживуваат. Како можат родителите да им помогнат да се ослободат од стресот?

Ако твоето дете сака да си го одземе животот

Што може да направат родителите ако нивното дете има самоубиствени мисли?

Кога детето се сомнева во твоите верувања

Од начинот на кој ќе реагираш кога детето се сомнева во твоите верувања ќе зависи дали твоето дете ќе ги прифати или ќе ги отфрли.

Воспитување и советување

Помогни му на твојот тинејџер да биде послушен

Дисциплината главно значи да се даде поука. Библиските начела можат да ти помогнат да го научиш твојот тинејџер да биде послушен.

Како да му помогнеш на детето да си ги поправи оценките

Дознај која може да биде вистинската причина за лошите оценки на децата и како можеш да им помогнеш да ги поправат.

Како да му поставиш правила на тинејџер

Што да направиш ако твоето дете постојано се бунтува против правилата што му ги поставуваш?

Поучи ги децата за опасностите на Интернет

Како да им всадиш на децата морални вредности и да им помогнеш сами да донесуваат мудри одлуки?

Ако ќерка ти намерно се повредува

Некои тинејџери намерно се повредуваат. Зошто го прават тоа? Како да му помогнеш на твоето дете?

Како да зборувате за секстинг

Зборувај со твоето дете и предупреди го за опасностите од секстингот пред да биде доцна.