Префрли се на текстот

Комуникација

Како да разговараш за проблемите

Мажите и жените комуницираат на различен начин. Ако разбереш во што е разликата ќе се поштедиш од многу недоразбирања.

Како да бидеш добар слушач

Вистинското слушање не е само техника туку израз на љубов. Научи како да бидеш подобар слушач.

Како да се најде компромис

Четири предлози што можат да ви помогнат тебе и на твојот сопружник да не се карате, туку да најдете заедничко решение.

Како да го зачуваш мирот во семејството

Дали мудроста од Библијата може да ни помогне да придонесеме за мир? Прочитај што рекле некои луѓе кои ја примениле мудроста од Библијата.

Не е решение да се казнувате со молчење

Како може двајца што се во брак да дојдат до тој степен што нема да сакаат да зборуваат еден со друг? Што можат да сторат за да најдат заеднички јазик?

Како да го држиш гневот под контрола

Ако избувнуваш лесно, тоа може да му наштети на твоето здравје. Но, не е добро ни да ја потиснуваш лутината. Затоа, што можеш да направиш кога твојот сопружник ќе те изнервира?

Како да престанат кавгите

Дали ти и твојот брачен другар постојано се карате? Прочитај кои библиски начела ќе ви помогнат.

Како да прекинете со навредите

Што можете да направите ако сте дозволиле навредите да ви го поткопаат бракот?

Научи да кажеш извини

Зошто да се извинам дури и кога не сум виновен за проблемот?

Како да простиш

Зошто е тешко да се прости? Прочитај како можат да ти помогнат библиските совети.

Предизвиците на семејствата со очув или маќеа

Како Библијата може да им помогне на семејствата со очув или маќеа?