Префрли се на текстот

Брак

Совети за среќен брак

Барај совети од Бог за да имаш среќен брак

Одговорот на две едноставни прашања ќе ти помогне да си го подобриш бракот.

Среќно семејство — тимска работа

Дали на твојот сопружник гледаш повеќе како на цимер отколку на брачен другар?

Да се преживее првата година од бракот

Дали си венчан неодамна? Библијата може да ти помогне да си го зајакнеш бракот.

Како да се покаже почит

Почитта во бракот не треба да се покажува по избор, таа е од суштинско значење. Како ќе покажеш дека го почитуваш својот брачен партнер?

Однесувај се со почит кон брачниот другар

Како можат брачните другари да разговараат со почит?

За среќен брак: Покажувај љубов

Поради работата, стресот и секојдневните притисоци, брачните партнери може сѐ помалку да си покажуваат љубов. Можат ли повторно да ја разгорат љубовта?

Покажувај ценење

Кога брачните другари си покажуваат ценење, тоа го зајакнува нивниот брак. Што ќе ти помогне да покажуваш ценење?

Како да покажуваш љубов во бракот

Како можат брачните другари да си покажуваат дека вистински се грижат еден за друг? Еве четири предлози кои се темелат на начелата од Библијата.

Биди решен да го зачуваш бракот

Дали на брачниот завет гледаш како на синџири од кои не можеш да се ослободиш или како на котва која му дава стабилност на бракот?

Приврзаност во бракот

Што ја прави брачната врска цврста, а што ја поткопува? Како можеш да го зајакнеш својот брак?

Бидете верни еден на друг

Дали верноста во бракот вклучува повеќе отколку само да не се направи прељуба?

Како да успее вториот брак

Во вториот брак има предизвици со кои никогаш не сте се соочиле. Како да успеете?

Сопрузи — направете го вашиот дом сигурно катче

Едно семејство може да биде материјално обезбедено, а сепак да не биде емоционално исполнето.

Патот до среќата — љубов

За да бидеме среќни, многу е важно да сакаме и да бидеме сакани.

Што вели Библијата?

Кое е библиското гледиште за браковите меѓу лица од ист пол?

Оној што го основал бракот најдобро знае како да се изгради трајна и среќна брачна врска.

Дали Бог ја одобрува полигамијата?

Дали Бог ја вовел полигамијата? Разгледај што вели Библијата за полигамијата.

Што вели Библијата за бракот меѓу лица од различна раса или националност?

Прочитај како Библијата покажува дека не е погрешно две лица од различна раса или националност да стапат во брак.

Проблеми и решенија

Позитивната страна на особините што те нервираат кај твојот сопружник

Наместо да дозволиш некоја особина што те нервира да предизвика кавга, научи се да гледаш на неа на поинаков начин.

Како да се стави крај на семејното насилство

Како можат библиските начела да им помогнат дури и на најнасилните лица да се сменат?

Добри односи со родителите на сопружникот

Во оваа статија има три предлози кои можат да ти помогнат проблемите што ги имаш со родителите на твојот сопружник да не влијаат врз твојот брак.

Добри односи со родителите

Можеш да покажеш почит кон своите родители без да си го нарушиш бракот.

Кога сопружникот има тешка болест

Прочитај како можеш да ги надминеш проблемите што настануваат во бракот кога сопружникот е тешко болен.

Кога имате различно мислење

Како можат брачните парови да ги решаваат несогласувањата и да го зачуваат заемниот мир?

Како да престанеме да се караме?

Зошто може да дојде до расправии и што да направиш за да не им дозволиш да ти го уништат бракот?

Што можеш да правиш ако твојот сопружник гледа порнографија

Доколку еден од сопружниците е зависен од порнографија, како можат и двајцата сопружници да соработуваат за тој да се избори со таа навика и како можат да ја вратат довербата во нивниот брак?

Како да ги решиме проблемите

Библиските совети ќе ви помогнат да ги решавате проблемите со љубов и со почит. Разгледај 4 чекори што ќе ви помогнат во тоа.

Порнографијата може да ти го уништи бракот

Овие предлози можат да ти помогнат да престанеш со навиката да гледаш порнографија и да придонесеш повторно да имаш добар однос со сопругата.

Да се живее со разликите

Дали понекогаш си мислиш дека воопшто не си одговарате со брачниот другар?

Како да не држиш лутина

Ако му простиш на маж ти за нешто, дали тоа значи да ја минимизираш грешката или да замижеш пред неа?

Среќно семејство — простување

Што може да ти помогне да не се концентрираш на мааните на твојот сопружник?

Какви промени во бракот внесуваат децата

Дознај како библиските начела можат да им помогнат на родителите да излезат накрај со новата ситуација во животот.

Кога децата ќе се отселат

На некои брачни парови им е многу тешко кога децата ќе пораснат и ќе се отселат. Што можат да направат родителите за да ја пополнат празнината?

Кога ќе се случи немил настан во семејството

Најди ја поддршката што ти е потребна.

Како да се спречи љубомората во бракот

Еден брак не може да биде среќен ако сопружниците немаат доверба еден во друг. Затоа, што може да ти помогне да не бидеш претерано љубоморен?

Кога едно пријателство ќе отиде предалеку

Дали си велиш: „Ние сме само пријатели“? Ако е така, размисли за советите од Библијата кои можат да ти помогнат да се преиспиташ.

Одвојување и развод

Кога си разочаран од бракот

Дали имаш чувство дека за сопружникот си врзан со пранги, а не со љубов? Пет чекори можат да ти помогнат да си го подобриш бракот.

Зошто вреди да живееш дури и ако те изневерил брачниот другар?

Многу изневерени сопружници нашле утеха во Библијата.

Што вели Библијата за прељубата

Дали прељубата му става крај на бракот?

Да се врати изгубената доверба

Ако се трудите да го спасите бракот по толку сериозна работа како прељубата, се соочувате со тежок предизвик. Но, можете да успеете!

Дали Библијата дозволува развод?

Дознај што одобрува, а што мрази Бог.

Како да не дојде до „сив развод“?

Кои се причините за „сивиот развод“? Како можеш да го заштитиш твојот брак од оваа опасност?

Како гледаат Јеховините сведоци на разводот?

Дали Јеховините сведоци им помагаат на паровите што имаат брачни проблеми? Потребна ли е дозвола од старешините за да може некој Јеховин сведок да се разведе?