Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Јеховини сведоци

македонски

Која е смислата на животот?

Која е смислата на животот?

Што вели Библијата:

Многу луѓе се прашуваат: „Зошто сме тука?“ или „Има ли мојот живот некаква смисла?“ Библијата кажува дека смислата на нашиот живот е да го запознаеме Бог и да станеме блиски со него. Еве некои важни вистини од Библијата што го потврдуваат тоа:

  • Бог е наш Творец. Библијата вели: „Бог... нѐ направи, а не ние самите“ (Псалм 100:3; Откровение 4:11).

  • Бог создал сѐ со одредена намера. Тоа значи дека и нашиот живот мора да има некоја цел (Исаија 45:18).

  • Бог нѐ создал со „духовни потреби“, во што спаѓа и желбата да ја пронајдеме смислата на нашиот живот (Матеј 5:3). Тој сака да ни помогне во тоа (Псалм 145:16).

  • Ние можеме да ги задоволиме нашите духовни потреби со тоа што ќе стануваме сѐ поблиски со Бог. Иако можеби некои мислат дека е невозможно да се биде близок со Бог, Библијата нѐ поттикнува: „Приближете му се на Бог, и тој ќе ви се приближи вам“ (Јаков 4:8; 2:23).

  • За да бидеме блиски со Бог, мора да живееме во склад со неговата намера. Библијата ни кажува што очекува тој од нас. Во неа пишува: „Длабоко почитувај го вистинскиот Бог и држи ги неговите заповеди, зашто за тоа е создаден човекот“ (Проповедник 12:13, Good News Translation).

  • Во иднина Бог ќе ја исполни намерата што ја имал на почетокот во врска со луѓето. Тој ќе им стави крај на сите страдања и ќе им подари вечен живот на оние што се блиски со него и верно му служат (Псалм 37:10, 11).

 

Нешто повеќе

БИБЛИСКИ КУРС

Зошто да ја проучуваш Библијата?

Библијата им помогнала на милиони луѓе низ целиот свет да ги дознаат одговорите на најважните прашања. Дали би сакал да ги дознаеш и ти?

ДОБРА ВЕСТ ОД БОГ!

Каква е Божјата намера со Земјата?

Библијата објаснува зошто Бог ја создал Земјата, кога ќе престанат страдањата и каква иднина ги чека Земјата и оние што ќе живеат на неа.

ШТО НАВИСТИНА УЧИ БИБЛИЈАТА?

Која е вистината за Бог?

Што мислиш, дали Бог се грижи за тебе лично? Дознај нешто повеќе за неговите особини и за тоа како можеш да се зближиш со него.