Префрли се на текстот

Префрли се на споредното мени

Јеховини сведоци

македонски

ВИДЕО-ЛЕКЦИИ

Воведи во библиските книги

Овие кратки видеоклипови содржат важни информации во врска со библиските книги. Со нивна помош можеш да го збогатиш своето лично проучување и читање на Библијата.

Вовед во Езра

Јехова го исполнил своето ветување дека ќе го ослободи својот народ од изгнанство во Вавилон и дека ќе го обнови вистинското обожавање во Ерусалим.

Вовед во Неемија

Библиската книга Неемија е многу поучна за сите што му служат на вистинскиот Бог.

Вовед во Естира

Драматичните настани од времето на Естира ќе ја зајакнат твојата вера дека и денес Јехова Бог може да го избави својот народ од неволја.

Вовед во Јов

Верата на секој што го сака Јехова ќе биде испитана. Книгата Јов нѐ уверува дека можеме да останеме верни и да го поддржиме Божјето право да владее.

Вовед во Псалми

Во книгата Псалми се истакнува Јехова како севишен Владетел. Таа им дава помош и утеха на оние кои го сакаат, и покажува како неговото Царство ќе го промени светот.

Вовед во Изреки

Книга со совети од Бог за работата, семејството и речиси секој друг аспект од животот.

Вовед во Проповедник

Цар Соломон истакнува што е навистина важно во животот, а што не е во склад со Божјата мудрост.

Вовед во Песна над песните

Силната љубов на Суламката кон пастирот е наречена „пламен што го дава Јах“. Зошто?

Вовед во Исаија

Исаија е книга со непогрешни пророштва што можат да ни ја зајакнат довербата дека Јехова е Бог кој спасува и си ги исполнува ветувањата.

Вовед во Еремија

Еремија верно служел како пророк и покрај тешкотиите. Размисли како неговиот пример може да им помогне на христијаните денес.

Вовед во Плач Еремиин

Книгата Плач Еремиин ја напишал Еремија. Во неа е изразена тага поради уништувањето на Ерусалим, но и истакнува дека Јехова е милосрден кон оние што се каат.

Вовед во Езекиел

Езекиел понизно и храбро ги извршувал задачите од Бог, сеедно колку биле тешки. Неговиот пример има голема вредност сѐ до ден-денес.

Вовед во Даниел

Даниел и неговите пријатели му останале верни на Јехова под секакви околности. Нивниот пример и исполнувањето на пророштвата можат многу да ни помогнат нам, кои живееме во последните денови.

Вовед во Осија

Книгата Осија содржи важни поуки во врска со милоста што Јехова ја покажува кон оние што се каат за своите грешки и за тоа како тој сака да му служиме.

Вовед во Јоил

Јоил пророкувал во врска со големиот и страшен ден на Јехова, а кажал и што е потребно за да го преживееме. Тоа пророштво е од уште поголема важност за нас денес.

Нешто повеќе

КНИГИ И БРОШУРИ

Библијата — која е нејзината порака?

Која е главната порака на Библијата?