Префрли се на текстот

Работа и пари

Работа

Свет во хаос — мудро ракувај со парите

Ако мудро ракуваш со парите, ќе може полесно да опстанеш кога ќе дојде до некоја криза.

Физички напорна работа — дали е за потценување?

На некои луѓе им е под честа да работат физички напорна работа. На други тоа воопшто не им е проблем. Што ги мотивира да работат?

Што вели Библијата за работата

Дали е важно што работиш?

На крај на силите — има ли помош?

Четири совети можат да ти помогнат работата да не те убие.

Дали си растргнат на сите страни?

На многу луѓе им е тешко да најдат рамнотежа меѓу работата и семејството. Која е причината за тоа? Што може да се преземе?

Став кон парите

Дали парите се корен на сето зло?

Луѓето обично велат дека „парите се корен на сето зло“, но ова е нецелосна библиска изјава.

Ќе ти го подобри животот — како да раководиш со парите

Како библиските начела можат да ти помогнат ако имаш финансиски проблеми?

Како гледаш на парите?

Седум прашања кои можат да ти помогнат да дознаеш како ти гледаш на парите.

Патот до среќата — исправен став кон парите и дарежливост

Многу луѓе ја мерат среќата по она што го поседуваат. Но дали парите и материјалните поседи носат трајна среќа? Што покажува искуството?

Пари

Еден човек успеал да ги задоволи основните потреби на своето семејство иако цените на производите биле огромни.

Како со парите

Што велат некои млади за парите

Дознај како можеш помудро да ги користиш парите.

Може ли Библијата да ти помогне ако имаш долгови и финансиски проблеми?

Среќата не се купува со пари, но библиските начела можат да ти помогнат исправно да ракуваш со парите.

Како да се води сметка за парите

Парите се причина за многу кавги во семејството. Библијата може да ти помогне во овој поглед.

Како да трошите разумно

Не чекајте да останете без пари, па тогаш да мислите како да трошите помалку. Научете како да трошите разумно, пред ситуацијата да излезе од контрола.

Како да внимавам колку трошам?

Ти се случило ли некогаш да влезеш во продавница само да разгледаш, но да излезеш со нешто скапо? Ако да, оваа статија е за тебе.

Што ако мора да се вратиш дома

Дали се соочи со предизвици откако си замина од дома и се обиде да живееш самостојно? Прочитај практични совети што може да ти помогнат.

Кога си во долгови до гуша

Што можат да направат семејствата ако се во долгови до гуша?

Дали да позајмам пари?

Мудрите совети од Библијата можат да ти помогнат да донесеш одлука.

Сиромаштија

Надеж за бездомниците и сиромашните

Практичните совети од Библијата можат да ти помогнат во финансиски и емоционален поглед.

Што вели Библијата за сиромаштијата

Дали сиромашните можат да бидат среќни?

Дали некогаш сиромаштијата ќе биде искоренета?

Кој може да ѝ стави крај на сиромаштијата?

Дали Бог се грижи за сиромашните?

Дознај како Бог покажува дека се грижи за сиромашните.

Живот во странство — убав сон, сурова реалност

Дали тоа што ќе се преселиш во странство гарантира дека твоето семејство ќе има поубав живот?