Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

РАЗБУДЕТЕ СЕ! Бр. 3, 2020 | Има ли лек за предрасудите?

Повеќето од нас лесно ќе забележиме ако некој друг има предрасуди. Но, малку потешко ги гледаме кај себеси.

Да разгледаме некои практични совети кои ќе ни помогнат да ги искорениме предрасудите.

 

Предрасуди — дали ги носиш во себе?

Кои се некои знаци кои покажуваат дека веројатно имаме предрасуди?

Дознај ги фактите

Неточните информации може да ни го искриват гледиштето за другите. Прочитај како реалниот пример на еден поранешен војник го потврдува ова.

Покажувај сочувство

За што може да биде знак тоа што немаме сочувство?

Труди се да ги видиш јаките страни кај другите

Вообразеноста е плодна почва за предрасуди. Кој е противотровот?

Прошири го кругот на пријатели

Прочитај како ќе ни користи тоа што ќе се дружиме со луѓе кои се поинакви од нас.

Покажувај љубов

Ќе можеме да ги искорениме предрасудите ако покажуваме љубов. Еве некои конкретни начини како може да го правиме тоа.

Вистинскиот лек

Кои четири работи ќе ги направи Божјето Царство за да ги отстрани предрасудите?

Тие ги надминале предрасудите

Гледај три видеоклипа кои покажуваат како некои ги надминале предрасудите.