Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

РАЗБУДЕТЕ СЕ! Бр. 2, 2020 | Зошто страдаме?

Секој човек во текот на животот се соочува со некаква трагедија — можеби болест, несреќен случај, природна катастрофа или насилство.

Луѓето сакаат да знаат зошто страдаат.

  • Некои луѓе страдањето го припишуваат на судбина и сметаат дека немаме скоро никаква контрола врз она што ни се случува.

  • Други веруваат во карма. Тие велат дека страдаме затоа што порано во животот, или во некој претходен живот, сме направиле нешто лошо.

Кога ќе се случи трагедија, луѓето имаат повеќе прашања отколку одговори.

Различни верувања

Дознај какви верувања имаат различни религии во врска со страдањата.

1. Дали Бог е виновен за нашите страдања?

Многу луѓе веруваат дека Бог е виновен за нашите страдања. Но, дали тоа е вистина?

2. Дали ние луѓето сме виновни за нашите страдања?

Ако одговорот е да, тогаш би можеле да сториме нешто за да го намалиме страдањето.

3. Зошто страдаат добрите луѓе?

Библијата може да ни помогне да го дознаеме одговорот.

4. Дали Бог имал намера луѓето да страдаат?

Дали Бог, кој создал толку убави работи во светот, имал намера луѓето да страдаат? Ако не, тогаш зошто страдаме?

5. Ќе му дојде ли крај на страдањето?

Библијата ни кажува како Бог ќе им стави крај на страдањата.

Каде да најдеш помош

Дури и ако ни се чини дека проблемите не можат да се решат, може да најдеме практична помош.