Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

РАЗБУДЕТЕ СЕ! Бр. 2, 2019 | 6 лекции за кои треба да ги поучиме децата

6 лекции за кои треба да ги поучиме децата

Какво ќе биде твоето дете кога ќе порасне? Дали сакаш да биде познато како некој што е...

  • стрплив

  • понизен

  • приспособлив

  • одговорен

  • зрел

  • чесен

Децата не можат да ги развијат овие особини сами од себе. Ти треба да ги поучуваш и да ги советуваш.

Во ова списание ќе бидат разгледани шест важни работи кои децата треба да ги научат од своите родители. Тоа ќе им помогне успешно да чекорат во светот на возрасните.

 

Како може да им користи самоконтролата

Што е самоконтрола, и како може да ја стекнеме?

Како да бидат понизни

Ако го учиш детето на понизност, тоа ќе му користи сега а и кога ќе порасне.

Како да бидат приспособливи

Ако децата научат да биде приспособливи, ќе можат полесно да се справуваат со проблемите во животот.

Како да бидат одговорни личности

Кога треба некој да научи да биде одговорна личност — како дете или како возрасен?

Да ги ценат советите од возрасните

Децата имаат потреба од добри совети, но кој може да им ги даде?

Колку е важно да имаат морални вредности

Потруди се да им всадиш морални вредности на твоите деца кои ќе ги водат во животот.

Повеќе совети за родителите

И на родителите им се потребни совети за да водат среќен живот. За да најдеш повеќе информации, оди на jw.org/mk.