Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

ТЕМА ОД НАСЛОВНАТА | ДАЛИ БИБЛИЈАТА Е КОРИСНА ДЕНЕС?

Начела кои важат во секое време и за секој човек — самоконтрола

Начела кои важат во секое време и за секој човек — самоконтрола

БИБЛИСКО НАЧЕЛО: „Безумникот го излева сиот свој гнев, а оној што е мудар, останува мирен до крајот“ (Изреки 29:11).

„Се чувствувам како нов човек!“

КАКО НИ КОРИСТИ: Ако почнеш да запишуваш како може да ти користи самоконтролата, списокот нема да има крај. Во најмала рака, самоконтролата влијае позитивно врз нашето физичко здравје. Во Библијата пишува дека „мирното срце е живот за телото“ и дека „веселото срце дејствува добро како лек“ (Изреки 14:30; 17:22). Спротивно на тоа, истражувањата покажуваат дека лицата кои лесно се гневат и се впуштаат во расправии имаат поголем ризик да добијат некое заболување, особено кардиоваскуларно. Освен што го штити нашето физичко здравје, самоконтролата може да ни користи на уште многу други начини.

Касиј, кој сега има 30 години, се сеќава: „Бидејќи бев избувлив и многу се карав, честопати започнував тепачки. Исто така, имав ниска самопочит. Но, работите се сменија кога почнав да ги применувам библиските начела. Научив да се самосовладувам, да покажувам понизност и да простувам. Ако не се сменев, сега можеби ќе бев во затвор. Се чувствувам како нов човек!“

Касиј научил да покажува самоконтрола и да простува