Префрли се на текстот

Префрли се на содржината

CreativeDesignArt/DigitalVision Vectors via Getty Images

БИДЕТЕ БУДНИ!

Дали расната еднаквост е само сон? Што вели Библијата?

Дали расната еднаквост е само сон? Што вели Библијата?

 За многумина, расната еднаквост е само сон кој никако да се оствари.

  •   „Расизмот и понатаму е како отров кој им нанесува огромна штета на институциите, на социјалните сталежи и на секојдневниот живот на обичните луѓе. Тој продолжува да ја разгорува нееднаквоста меѓу луѓето“ (Антонио Гутереш, генерален секретар на ОН).

 Дали расната еднаквост некогаш ќе стане реалност? Што вели Библијата?

Како гледа Бог на расната еднаквост

 Од Библијата дознаваме како гледа Бог на луѓето од различни раси.

  •   „Од еден човек [Бог] го направи целиот човечки род за да живее по целото лице на земјата“ (Дела 17:26).

  •   „Бог не е пристрасен, туку во секој народ го прифаќа оној што се бои од него и го прави она што е праведно“ (Дела 10:34, 35).

 Библијата ни открива дека сите луѓе се дел од едно семејство и дека Бог ги прифаќа луѓето од секоја раса.

Како расната еднаквост ќе стане реалност

 Вистинска еднаквост ќе постои под власта на Божјето Царство. Оваа небесна влада ќе ги поучува луѓето како да постапуваат со другите на исправен начин. Луѓето ќе учат како да ја отстранат секоја трага на расизам која можеби ја имаат.

  •   „Оние што живеат на земјата ќе се учат на праведност“ (Исаија 26:9).

  •   „Мирот ќе биде дело на правдата; спокојството и безбедноста ќе бидат плод на правдата довека“ (Исаија 32:17).

 Денес, Библијата им помага на милиони луѓе да научат како да постапуваат со другите со почит и достоинство.