2. Коринќаните 6:1-18

6  Ние, како негови соработници,+ ве молиме да не пропуштите да ја исполните целта на Божјата незаслужена доброта која ја примивте.+  Зашто, тој вели: „Во времето на својата милост* те услишив, во денот на спасението ти помогнав“.+ Еве, сега е времето на милоста!*+ Еве, сега е денот на спасението!+  Во ништо не даваме никаква причина за спрепнување,+ за да нема што да ѝ се приговори на нашата служба,+  туку во сѐ се препорачуваме+ како Божји слуги: со постојаноста во многу искушенија, во неволји, во немаштија, во тешкотии,+  при тепања, во затвори,+ во побуни, во напорна работа, во бессони ноќи, во гладување.+  Се препорачуваме и со чистота, со знаење, со долготрпеливост,+ со добродушноста,+ со свет дух, со нелицемерна љубов,+  со вистинити зборови, со Божја сила.+ Се препорачуваме носејќи го оружјето+ на праведноста во десната и во левата рака,*  преку слава и срам, преку лош и добар глас, како измамници,+ а сепак вистинољубиви,  како непознати, а сепак добро познати,+ како оние што умираат, а, еве, сепак живееме,+ како казнети,+ но не убиени,+ 10  како нажалени, а секогаш радосни, како сиромашни, а кои збогатуваат мнозина, како такви кои немаат ништо, а сепак имаат сѐ.+ 11  Сѐ ви кажавме отворено, Коринќани, и срцето+ широко ни се отвори. 12  Вам не ви е тесно во нас,+ туку ви е тесно во вашите срца.+ 13  Возвратете на ист начин — ви зборувам како на деца+ — и вие широко отворете ги своите срца. 14  Не впрегнувајте се во нееднаков јарем со неверници.+ Зашто, што им е заедничко на праведноста и на беззаконието?+ Или какво заедништво има светлината со темнината?+ 15  Освен тоа, може ли да постои складност меѓу Христос и Велијар?*+ Или што имаат заедничко+ верникот и неверникот? 16  И како се сложува Божјиот храм со идолите?+ Зашто, ние сме храм+ на живиот Бог, како што рекол Бог: „Ќе престојувам меѓу нив+ и ќе бидам меѓу нив, и ќе бидам нивни Бог, а тие ќе бидат мој народ“.+ 17  „,Затоа, излезете од нивната средина и одвојте се,‘ вели Јехова, ‚и повеќе не допирајте ништо што е нечисто,‘+ ‚и јас ќе ве примам.‘ “+ 18  „,И ќе ви бидам татко,+ а вие ќе ми бидете синови и ќерки,‘+ вели Јехова, Семоќниот.“+

Фусноти

Буквално: „поволното (прифатливо) време“.
Буквално: „особено поволното (прифатливо) време“.
Или: „оружјето на праведноста за напад и за одбрана“.
„Велијар“ значи „безвреден“, а се однесува на Сатана.