1. Тимотеј 4:1-16

4  А вдахновената објава јасно вели дека во идните времиња+ некои ќе отпаднат+ од верата, слушајќи заведувачки вдахновени објави+ и учења на демони,+  заведени од лицемерството на лажливците+ со затапена совест,*+  кои забрануваат брак+ и бараат воздржување од јадења,+ кои Бог ги создал+ за да ги јадат со благодарност оние што веруваат+ и добро ја познаваат* вистината.  Зашто, сѐ што создал Бог е добро,+ и не треба ништо да се отфрла+ ако се зема со благодарење,+  бидејќи тоа се посветува преку Божјата реч и преку молитвата која се упатува за тоа.  Укажувај им на браќата на ова, па ќе бидеш добар слуга на Христос Исус, хранет со зборовите на верата и со доброто учење,+ кое постојано го следиш.+  Избегнувај ги измислените прикаски,+ кои го сквернават она што е свето, прикаски својствени за старите жени. Наместо тоа, вежбај да му бидеш оддаден на Бог.+  Зашто, телесното вежбање малку користи, а оддаденоста на Бог+ е корисна во секој поглед,+ бидејќи ветува живот — сегашен и иден.+  Оваа изјава е веродостојна и заслужува потполно да се прифати.+ 10  Затоа работиме напорно и се напрегаме,+ бидејќи се надеваме+ на живиот Бог, кој е Спасител+ на најразлични луѓе,+ посебно на оние што се верни.+ 11  Тоа да го заповедаш+ и за тоа да ги поучуваш.+ 12  Никој нека не те потценува поради твојата младост,+ туку биди им пример+ на верните+ во говорот, во постапките, во љубовта, во верата, во чистотата.+ 13  Додека да дојдам, посвети се на јавното+ читање,+ на поттикнувањето, на поучувањето. 14  Не занемарувај го дарот+ што е во тебе, кој ти е даден преку пророштво+ и кога старешинството положи раце+ врз тебе. 15  Размислувај за тоа,+ сиот посвети се на тоа, за твојот напредок+ да им биде видлив на сите. 16  Добро внимавај како живееш+ и како поучуваш.+ Истрај во тоа, зашто, правејќи го тоа ќе се спасиш и себеси и оние што те слушаат.+

Фусноти

Буквално: „на кои совеста им е запечатена со вжештено железо“.
„Добро ја познаваат“ (грчки: епигино́ско) — види ја фуснотата за Ри 1:28.