1. Тимотеј 2:1-15

2  Затоа, пред сѐ, поттикнувам да се упатуваат барања,* молитви,+ молби* и благодарења за најразлични луѓе,+  за цареви+ и за сите што се на власт,+ за да можеме да водиме мирен и тивок живот во потполна оддаденост на Бог и во чесност.+  Тоа е добро и прифатливо+ во очите на нашиот Спасител, Бог,+  кој сака најразлични луѓе+ да се спасат+ и добро да ја запознаат*+ вистината.+  Зашто, еден е Бог+ и еден е посредник+ помеѓу Бог+ и луѓето,+ човекот, Христос Исус,+  кој се даде себеси како соодветна откупнина за сите.+ А за тоа ќе се сведочи во свое време.  Заради ова сведоштво+ јас сум поставен за проповедник и апостол+ — вистина ви велам,+ не лажам — за учител на незнабошците+ во верата+ и вистината.  Затоа сакам мажите да се молат секаде каде што ќе се собирате, кревајќи ги верните раце,+ без гнев+ и расправии.+  Исто така, сакам жените да се облекуваат пристојно, а притоа да бидат скромни+ и разборити, да не се украсуваат со плетење на косата и со злато или со бисери, или со многу скапа облека,+ 10  туку со добри дела,+ како што им прилега на жени кои велат дека го почитуваат Бог.+ 11  Жената нека прима поуки молчешкум, со потполна подложност.+ 12  На жената не ѝ дозволувам да поучува,+ ниту да господари над мажот,+ туку нека молчи. 13  Зашто, прво е создаден Адам, а потоа Ева.+ 14  И Адам не беше измамен,+ туку жената беше потполно измамена+ и направи престап.+ 15  Но жените ќе ги заштити раѓањето+ ако останат во верата, љубовта, посветеноста и разборитоста.+

Фусноти

Или: „сесрдни молитви“.
Или: „да се заземате (во молитва) за другите“.
„Добро да ја запознаат“ (грчки: епи́гноси) — види ја фуснотата за Ри 1:28.