1. Мојсеева 7:1-24

7  Потоа Јехова му рече на Ное: „Влези во арката, ти и целото твое семејство,+ зашто видов дека ти си праведен пред мене во ова поколение.+  Од сите чисти животни земи со себе по седум, мажјак и неговата женка,+ а од сите нечисти животни само по две, мажјак и неговата женка.  Исто така, од суштествата што летаат по небото земи по седум, мажјак и женка,+ за да се зачува нивниот вид на земјата.+  Зашто, по само седум дена ќе пуштам да врне дожд+ на земјата четириесет дена и четириесет ноќи,+ и ќе го збришам од лицето на земјата секое суштество што го создадов“.+  И Ное направи сѐ така како што му беше заповедал Јехова.  Ное имаше шестотини години кога водите на потопот дојдоа на земјата.+  Така Ное влезе во арката пред водите на потопот, заедно со своите синови, со својата жена и со жените на своите синови.+  Од сите чисти животни и од сите животни што не се чисти, од суштествата што летаат и од сѐ друго што се движи по земјата,+  влегоа кај Ное во арката по две, мажјак и женка, токму како што Бог му беше заповедал на Ное. 10  И по седум дена водите на потопот се истурија на земјата. 11  Во шестотата година од животот на Ное, во вториот месец,* на седумнаесеттиот ден од тој месец, на тој ден бликнаа сите извори на големата водна бездна* и се отворија небесните брани.+ 12  И дожд се истураше на земјата четириесет дена и четириесет ноќи.+ 13  Токму на тој ден влегоа во арката Ное и неговите синови Сем, Хам и Јафет,+ жената на Ное и трите жени на неговите синови со него;+ 14  тие и сите диви животни, според своите видови,+ сите домашни животни, според своите видови, сите други животни што се движат по земјата, според своите видови,+ сите суштества што летаат, според своите видови,+ сите птици и сите крилести суштества.+ 15  И така влегуваа кај Ное во арката две по две, од сите видови суштества во кои имаше здив на животот.+ 16  А оние што влегоа, влегоа машко и женско од сите видови суштества, токму како што му беше заповедал Бог на Ное. Потоа Јехова ја затвори вратата зад него.+ 17  Водите на потопот се излеваа на земјата четириесет дена и сѐ повеќе растеа, па ја понесоа арката, и таа пловеше високо над земјата. 18  Водите надоаѓаа и постојано растеа над земјата, а арката пловеше по водата.+ 19  И водите толку многу нараснаа над земјата што ги покрија сите високи планини под целото небо.+ 20  Водите се подигнаа петнаесет лакти над потопените планини.+ 21  Така изгинаа сите суштества што се движеа по земјата:+ суштествата што летаат, домашните животни, дивите животни, сето мноштво суштества со кои изобилуваше земјата, а и сите луѓе.+ 22  Сето она во чии носници имаше здив на животот* — сѐ што беше на суво — загина.+ 23  Така тој го истреби од површината на земјата секое суштество, од човек до стока, а и сите други животни што се движеа и суштествата што летаа по небото, сѐ беше истребено од земјата.+ Останаа живи само Ное и оние што беа со него во арката.+ 24  А водите ја покриваа земјата сто и педесет дена.

Фусноти

По излегувањето од Египет, кога Јехова им дал на Израелците верски календар, овој месец станал 8. по ред и го добил името вул. Според нашиот календар, ја опфаќа втората половина на октомври и првата половина на ноември. Види го додатокот 14.
Изразот ‚голема водна бездна‘ се однесува на водната обвивка во атмосферата, која ја обвивала Земјата. Во 1. Мојсеева 1:6, 7 е наречена „води над сводот“.
Буквално: „здив на духот на животот (животна сила)“.