1. Мојсеева 40:1-23

40  А потоа пехарникот+ и пекарот на египетскиот цар му згрешија на својот господар, царот на Египет.+  И фараонот се разгневи на своите двајца дворјани,+ на главниот пехарник и на главниот пекар.+  Па ги стави в затвор во куќата на заповедникот на телесната стража,+ во истиот затвор+ каде што беше затворен и Јосиф.  А заповедникот на телесната стража го одреди Јосиф да биде со нив за да ги послужува.+ И тие поминаа некое време во затворот.  Обајцата — и пехарникот и пекарот на египетскиот цар, кои беа затворени во затворот+ — сонија сон,+ во истата ноќ секој го сони својот сон,+ и секој сон имаше свое значење.+  Кога Јосиф дојде кај нив изутрината и ги виде, изгледаа потиштено.+  Затоа ги праша фараоновите дворјани, кои беа со него в затвор во куќата на неговиот господар: „Зошто ви се лицата денес толку тажни?“+  А тие му одговорија: „Секој од нас сони сон, а нема кој да ни ги протолкува“. Тогаш Јосиф им рече: „Зарем не е Бог тој што ги толкува соништата?+ Ве молам, раскажете ми што сте сониле!“  И главниот пехарник му го раскажа својот сон на Јосиф: „Во мојот сон видов пред себе една лоза. 10  А на лозата имаше три млади ластари.+ И таа потера и расцвета, и гроздовите на неа узреаја. 11  А фараоновиот пехар ми беше в рака, па го зедов грозјето и го исцедив во фараоновиот пехар.+ Потоа му го дадов пехарот на фараонот в рака“.+ 12  Тогаш Јосиф му рече: „Ова е толкувањето:+ трите млади ластари се три дена. 13  По три дена фараонот ќе те изведе од затворот* и ќе те врати во служба.+ Пак ќе му го даваш пехарот на фараонот в рака, како што го правеше тоа и порано, кога му беше пехарник.+ 14  Но сети се на мене кога ќе ти биде добро+ и, те молам, направи ми добро дело,* па спомни ме пред фараонот+ и изведи ме од овој затвор! 15  Зашто јас, всушност, бев грабнат од земјата на Евреите,+ а ни овде не сум сторил ништо поради кое би требало да ме фрлат в затвор“.*+ 16  Кога виде дека Јосиф кажа добри работи во своето толкување, главниот пекар му рече: „И јас сонив сон, и во него имав на главата три кошници со бел леб. 17  Во најгорната кошница имаше секакви печива за фараонот,+ кои ги подготвува пекарот, и птиците+ ги јадеа од кошницата на мојата глава“. 18  Тогаш Јосиф одговори: „Ова е значењето:+ трите кошници се три дена. 19  По три дена фараонот ќе те изведе од затворот, па ќе ти ја отсече главата* и ќе те обеси на столб,+ а птиците ќе јадат месо од тебе“.+ 20  По три дена му беше роденден на фараонот,+ и тој приреди гозба за сите свои слуги, па ги изведе од затворот* главниот пехарник и главниот пекар меѓу своите слуги.+ 21  Главниот пехарник го врати во неговата пехарничка служба,+ и тој продолжи да му го дава пехарот на фараонот в раце. 22  А главниот пекар го обеси,+ токму како што им протолкува Јосиф.+ 23  Но главниот пехарник не се сети на Јосиф, туку го заборави.+

Фусноти

Буквално: „фараонот ќе ти ја подигне главата“.
Или: „покажи ми лојална љубов“. Види ја фуснотата за 1Мо 19:19.
Или: „јама“. Буквално: „резервоар; базен“, односно јама ископана во облик на резервоар, која служела како затвор.
Буквално: „фараонот ќе ти ја подигне главата“.
Буквално: „им ги подигна главите на“.