1. Мојсеева 23:1-20

23  Сара живееше сто дваесет и седум години. Толку поживеа Сара.+  Сара умре во Киријат-Арва,+ односно во Хеврон,+ во ханаанската земја,+ и Авраам дојде да тагува по Сара и да ја оплаче.  Потоа Авраам стана од пред својата покојница и им рече на синовите на Хет:+  „Дојденец сум и доселеник меѓу вас.+ Продајте ми едно место за гроб кај вас за да ја однесам мојата покојница и да ја погребам!“+  А синовите на Хет му одговорија на Авраам:  „Чуј нѐ, господару!+ Ти си кнез Божји меѓу нас.+ Погреби ја својата покојница во нашиот најдобар гроб!+ Никој од нас нема да одбие да ти го даде својот гроб за да можеш да ја погребеш својата покојница“.+  Тогаш Авраам стана и им се поклони на жителите на таа земја,*+ на синовите на Хет,+  и им рече: „Ако е по волја на вашата душа да ја однесам и да ја погребам својата жена, послушајте ме и замолете го во мое име Ефрон, синот на Сохар,+  да ми ја даде пештерата Макпела,+ која е негова, а се наоѓа на крајот од неговата нива. Нека ми ја продаде за гроб+ пред ваши очи за онолку сребро колку што чини“. 10  А Ефрон седеше тука меѓу синовите на Хет. Затоа Ефрон Хетеецот+ му одговори на Авраам за да го чујат со свои уши синовите на Хет и сите оние што влегуваа низ портата на неговиот град:+ 11  „Не, господару! Послушај ме! Таа нива ти ја давам, сосе пештерата што е на неа ти ја давам. Ти ја давам пред очи на синовите на мојот народ.+ Погреби ја својата покојница!“ 12  Тогаш Авраам се поклони пред жителите на таа земја 13  и му рече на Ефрон за да го чујат тие со свои уши: „Само кога би ме послушал! Не, мораш да ме послушаш! Со сребро ќе ти ја платам таа нива. Земи го од мене+ за да можам да ја погребам таму својата покојница!“ 14  А Ефрон му одговори на Авраам: 15  „Послушај ме, господару! Земјата вреди четиристотини сикли* сребро, но што е тоа меѓу мене и тебе! Затоа, погреби ја својата покојница“.+ 16  И Авраам го послуша Ефрон и му измери на Ефрон онолку сребро колку што тој му рече пред синовите на Хет, четиристотини сикли сребро според трговската мера.+ 17  Така нивата на Ефрон што беше во Макпела спроти Мамре — нивата и пештерата што беше на неа и сите дрвја што беа на нивата+ оградени со меѓите наоколу — 18  премина во сопственост+ на Авраам пред очи на синовите на Хет, пред сите што влегуваа низ портата на неговиот град.+ 19  Потоа Авраам ја погреба својата жена Сара во пештерата на нивата Макпела спроти Мамре, односно Хеврон, во ханаанската земја.+ 20  Така синовите на Хет потврдија дека нивата со пештерата што беше на неа му припаѓа на Авраам како гробница.+

Фусноти

Буквално: „народот од земјата“ (хебрејски: ам хаарец).
Види го додатокот 13.