Филипјаните 4:1-23

4  Затоа, браќа мои љубени по кои копнеам, моја радост и круна,*+ сакани мои, бидете непоколебливи+ во Господарот, како што и ве упатив.  Еводија ја поттикнувам и Синтихија ја поттикнувам да бидат сложни во размислувањето,+ како што и им прилега на слугите на Господарот.*  Да, те молам и тебе, вистински другару,*+ помагај им на тие жени кои се бореа+ за добрата вест заедно со мене, и со Клемент и со останатите мои соработници,+ чии имиња+ се во книгата на животот.+  Секогаш радувајте се во Господарот.+ И повторно велам: радувајте се!+  Вашата разумност+ нека им биде позната на сите луѓе. Господарот е близу.+  Не бидете загрижени за ништо,+ туку во сѐ — со молитви и молби,*+ со благодарење — изнесете му ги своите барања на Бог.+  И мирот+ Божји, кој ја надминува секоја мисла, ќе ги чува вашите срца+ и вашиот ум преку Христос Исус.  На крајот, браќа, сѐ што е вистинито, сѐ што е благородно,* сѐ што е праведно, сѐ што е чисто,+ сѐ што е допадливо,* сѐ што е пофално, сѐ што е доблесно и сѐ што е достојно за фалба, за тоа размислувајте.+  Она што го научивте и го прифативте и го чувте и го видовте од мене, тоа правете го,+ и Богот на мирот+ ќе биде со вас. 10  Многу се радувам во Господарот што пак почнавте да мислите на мене.+ И порано мислевте на мене, но немавте можност тоа да го покажете. 11  Не го зборувам тоа поради немаштија, зашто сум научил да бидам задоволен во секакви околности.+ 12  Знам што значи да си во немаштија,+ а знам и како е да имаш изобилство. Научив* како да бидам задоволен во сѐ, во секакви околности — и кога е човек сит и кога е гладен, и кога има изобилство и кога е во немаштија.+ 13  Сѐ можам со помош на оној што ми дава сила.+ 14  Сепак, добро направивте што ја поделивте+ со мене мојата неволја.+ 15  А вие, Филипјани, знаете и дека во почетокот на објавувањето на добрата вест, кога заминав од Македонија,* ниту едно друго собрание не ми помогна, давајќи и притоа примајќи, освен вие.+ 16  Зашто, дури во Солун и првиот и вториот пат ми го испративте тоа што ми беше потребно. 17  Не барам дар,+ туку го барам плодот+ кој се впишува на ваша сметка. 18  Но сѐ имам, и тоа во изобилие. Задоволени се моите потреби откако од Епафродит+ го примив она што сте ми го испратиле — пријатен мирис,+ прифатлива жртва,+ благопријатна за Бог. 19  А мојот Бог+ со своето славно богатство+ ќе ги задоволи сите ваши потреби+ преку Христос Исус. 20  А на нашиот Бог и Татко нека му е слава во сета вечност!+ Амин.* 21  Поздравете+ го секој свет во единство+ со Христос Исус. Ве поздравуваат браќата кои се со мене. 22  Ве поздравуваат сите свети, а посебно оние од дворецот на цезарот.+ 23  Незаслужената доброта на Господарот Исус Христос нека биде со вашиот дух.+

Фусноти

Или: „венец“.
Види го додатокот 11.
Или: „вистински другару, со кого го носам истиот јарем“.
Или: „со сесрдна молитва“.
Или: „сериозно“.
Или: „сето она со кое се унапредува љубовта“.
Или: „Ја открив тајната“.
Види ја фуснотата за Де 16:9.
Види ја фуснотата за 5Мо 27:15.