Филипјаните 2:1-30

2  Затоа, ако имате некакво охрабрување во Христос,+ ако имате некаква утеха поттикната од љубов, ако имате некакво единство во духот,+ ако имате некакви нежни чувства+ и сомилост,  надополнете ја мојата радост со ова: бидете сложни во размислувањето+ и имајте ја истата љубов, бидете еднодушни, еднакво размислувајте,+  не правете ништо од честољубие,+ ниту од суета,+ туку од понизност сметајте ги другите за поголеми од себе+  и не грижете се само за себе+ туку и за другите.+  Размислувајте така како што размислуваше и Христос Исус,+  кој, иако беше во Божји облик,+ не помислуваше да се граба — да биде еднаков со Бог.+  Напротив, се одрече од самиот себе и зеде облик на роб+ и стана сличен на луѓето.+  Освен тоа, кога по облик стана човек,+ се понизи и стана послушен сѐ до смртта,+ и тоа смрт на маченички столб.*+  Токму затоа Бог го возвиши+ и му подари име кое е над секое друго име,+ 10  за во Исусово име да се свитка секое колено на оние што се на небото и на оние што се на земјата и на оние што се под земјата,+ 11  и секој јазик јавно да го признае+ Исус Христос за Господар,*+ на слава на Бог, Таткото.+ 12  Затоа, сакани мои, како што секогаш бевте послушни+ — не само кога сум со вас* туку уште повеќе сега кога не сум со вас — работете на своето спасение со страв+ и трепет. 13  Зашто Бог, бидејќи го сака тоа, дејствува во вас+ и за да сакате и за да постапувате.+ 14  Правете сѐ без негодување+ и препирање,+ 15  за да бидете беспрекорни+ и недолжни, Божји деца,+ неизвалкани среде еден расипан и изопачен род+ во кој како светлоносци светите во светот,+ 16  цврсто држејќи се за речта на животот,+ за да можам во Христовиот ден+ да се радувам што не сум трчал залудно, ниту сум се трудел залудно.+ 17  Но, дури и да се излевам како жртва налевница+ врз вашата жртва+ и врз службата што ја вршите поттикнати од верата,+ се веселам и се радувам+ со сите вас. 18  А исто и вие веселете се и радувајте се со мене.+ 19  Се надевам дека, ако му биде по волја на Господарот Исус, наскоро ќе ви го испратам Тимотеј, за да ми се развесели душата+ кога ќе дознаам како сте. 20  Зашто, немам никој друг како него, кој вистински би се грижел+ за вашата благосостојба. 21  Зашто, сите други се грижат само за себе,+ а не за она што му припаѓа на Христос Исус. 22  Но вие знаете како каков се докажа тој, дека, како дете+ со татко, робуваше со мене во ширењето на добрата вест. 23  Значи, се надевам дека него ќе го испратам штом ќе видам што ќе биде со мене. 24  А уверен сум дека, ако биде волјата на Господарот, и самиот наскоро ќе дојдам.+ 25  Но сметам дека е потребно да ви го испратам Епафродит,+ својот брат и соработник+ и соборец,+ кого го испративте да ми служи во моите потреби, 26  зашто копнее да ве види сите вас и потиштен е што сте чуле дека се разболел. 27  Навистина, се разболе речиси до смрт, но Бог му се смилува,+ и не само нему туку и мене, за да не ми дојде жал врз жал. 28  Затоа ќе го испратам што поскоро, за повторно да се израдувате кога ќе го видите, а јас да бидам помалку жалосен. 29  Затоа пречекајте го со сета радост+ како што ги пречекувате сите што се во единство со Господарот. Почитувајте ги таквите како него,+ 30  бидејќи, поради делото на Господарот, тој беше сосема близу до смртта, изложувајќи го својот живот* на опасност,+ за да го надомести тоа што вие не сте тука за да ми послужите.+

Фусноти

Види го додатокот 8.
Види го додатокот 11.
Буквално: „во мојата присутност [грчки: паруси́а (парусија)]“. Види го додатокот 7.
Буквално: „душа“.