Псалми 86:1-17

Молитва на Давид. 86  Приклони го увото, о Јехова! Услиши ме,+зашто неволјата и маката ме притискаат.+   Чувај ми ја душата, зашто сум ти лојален.+Ти си мојот Бог — спаси го својот слуга, кој има доверба во тебе!+   Смилувај ми се, о Јехова,+зашто тебе те повикувам по цел ден.+   Развесели ја душата на својот слуга,+зашто кон тебе, Јехова, ја подигам својата душа.+   Зашто, ти, Јехова, си добар+ и спремен да простиш,+голема е твојата милост* кон сите што те повикуваат.+   Приклони го увото кон мојата молитва, о Јехова,+слушни го гласот на моите сесрдни молитви!+   Ќе те повикам во денот на својата неволја,+зашто ти ќе ме услишиш.+   Никој меѓу боговите не ти е рамен, Јехова,+и нема такви дела како твоите.+   Сите народи што ги создаде ќе дојдат+и ќе се поклонат пред тебе, Јехова,+и ќе го слават твоето име.+ 10  Зашто, ти си голем и правиш чудесни дела,+единствено ти си Бог.+ 11  Поучи ме, о Јехова, за својот пат!+Ќе одам во твојата вистина.+Дај ми неподелено срце за да се бои од твоето име!+ 12  Ќе те фалам, о Јехова, Боже мој, со сето свое срце,+ќе го славам твоето име довека, 13  зашто голема е милоста* што ми ја покажуваш,+од гробот* ја избави мојата душа, од неговиот најдлабок дел.+ 14  О Боже, дрски луѓе се кренаа против мене,+мноштво насилници ја бараат мојата душа+и те немаат тебе пред своите очи.+ 15  А ти си, Јехова, Бог милосрден и милостив,+бавен на гнев+ и полн со милост* и со вистинољубивост.+ 16  Погледни ме и смилувај ми се!+Својата сила дај му ја на твојот слуга+и спаси го синот на својата робинка!+ 17  Покажи ја врз мене твојата добротаза да ја видат оние што ме мразат и да се посрамат.+Зашто, ти, о Јехова, ми помогна и ме утеши.+

Фусноти

Или: „лојална љубов“. Види ја фуснотата за 1Мо 19:19.
Или: „лојалната љубов“.
Буквално: „шеолот“.
Или: „лојална љубов“.