Псалми 36:1-12

На управителот. Од Јеховиниот слуга Давид. 36  На злиот човек престапот му зборува во срцето,+нема страв од Бог пред очите негови.+   Зашто, има превисоко мислење за себе+за да може да го увиди својот престап и да го замрази.+   Зборовите на неговата уста се зло и измама,+повеќе не е доволно разборит* за да прави добро.+   На својата постела смислува зло.+Стои на пат кој не е добар.+Злото не го отфрла.+   Јехова, твојата милост* е до небесата,+твојата верност е до облаците.+   Твојата праведност е како твоите планини, Боже,+твојот закон е водна бездна.+Ти, Јехова, спасуваш и човек и животно.+   Колку е драгоцена твојата милост,* о Боже!+Во сенката на крилјата твои наоѓаат прибежиште+ синовите човечки.   Се насладуваат на изобилството од твојот дом,+со порој од задоволства ти ги напојуваш.+   Зашто, во тебе е изворот на животот,+со твојата светлина гледаме светлина.+ 10  Твојата милост* нека биде врз оние што те познаваат+и твојата праведност врз оние што имаат непорочно срце.+ 11  Не допуштај против мене да дојде вообразена нога,+ниту да станам скитник поради раката на злите!+ 12  Гледај, паѓаат оние што прават зло,+соборени се и не можат да станат.+

Фусноти

Види ја фуснотата за изразот „разборитост“ во Из 1:3.
Или: „лојална љубов“. Види ја фуснотата за 1Мо 19:19.
Или: „лојална љубов“.
Или: „лојална љубов“.