Откровение 12:1-17

12  И се покажа голем знак+ на небото — жена+ облечена во сонцето, а под нозете ѝ беше месечината, а на главата имаше круна од дванаесет ѕвезди.  Беше бремена и викаше од болки+ и породилни маки.  И се покажа друг знак на небото — голем змеј со пламена боја,+ со седум глави и десет рогови, а на неговите глави седум круни.*  Со опашката+ одвлече третина од небесните ѕвезди+ и ги фрли на земјата.+ И змејот стоеше пред жената+ која требаше да роди+ за, кога ќе роди, да ѝ го проголта+ детето.  И таа роди син,+ машко, кој ќе управува со сите народи* со железна палка.+ И нејзиното дете беше однесено кај Бог и кај неговиот престол.+  А жената побегна во пустината,+ каде што Бог ѝ подготви место, за да ја хранат+ таму илјада двесте и шеесет дена.+  И избувна војна на небото: Михаел+ и неговите ангели се бореа против змејот. И змејот се бореше заедно со своите ангели,  но не надвладеа. И за нив повеќе не се најде место на небото.  И беше исфрлен големиот змеј,+ празмијата,+ кој се вика Ѓавол+ и Сатана,+ кој го заведува целиот свет.*+ Беше исфрлен на земјата,+ а со него беа исфрлени и неговите ангели. 10  И чув силен глас на небото како вели: „Сега дојде спасението*+ и моќта+ и царството на нашиот Бог+ и власта на неговиот Христос,*+ бидејќи е исфрлен обвинителот на нашите браќа, кој ги обвинува ден и ноќ пред нашиот Бог!+ 11  А тие го победија+ со крвта на Јагнето+ и со речта на своето сведочење,+ и не го сакаа својот живот*+ ни тогаш кога се соочија со смртта. 12  Затоа веселете се небеса и вие што живеете на нив!+ Тешко вам,+ земјо и море,+ зашто Ѓаволот слегол кај вас со голем гнев, знаејќи дека има кратко време!“+ 13  А кога виде дека е исфрлен на земјата,+ змејот почна да ја прогонува жената+ која го роди машкото дете. 14  Но на жената ѝ беа дадени две крилја од голем орел+ за да одлета во пустината+ на местото подготвено за неа. Таму, далеку од змијата,+ беше хранета+ едно време и две времиња и половина време.+ 15  И змијата од својата уста исфрли вода+ како река по жената за да ја удави во реката.+ 16  Но земјата ѝ дојде на помош на жената,+ и земјата ја отвори својата уста и ја проголта реката што ја исфрли змејот од својата уста. 17  И змејот се разгневи на жената,+ и отиде да води војна против преостанатите нејзини потомци, кои ги држат Божјите заповеди и на кои им е доверено да сведочат+ за Исус.

Фусноти

Или: „дијадеми“.
Буквално: „ќе ги пасе сите народи“.
Буквално: „целата населена земја“.
Или: „Помазаник, Месија“. Види ја фуснотата за Мт 2:4.
Или: „победата“.
Буквално: „душа“.