Откровение 11:1-19

11  И ми беше дадена трска слична на стап+ и ми беше речено: „Стани и измери го светилиштето на Божјиот храм+ и жртвеникот и оние што се поклонуваат* во него.  А дворот што е надвор+ од храмското светилиште, остави го и немој да го мериш, бидејќи им е даден на незнабошците.+ Тие ќе го газат светиот град+ четириесет и два месеци.+  И ќе испратам двајца+ свои сведоци да пророкуваат+ илјада двесте и шеесет дена облечени во козина“.+  Тие се претставени со двете маслинови дрвја+ и со двата светилника.+ Тие стојат пред Господарот на земјата.+  Ако некој се обиде да им наштети, оган ќе излезе од нивните усти и ќе ги проголта нивните непријатели.+ Ако некој се обиде да им наштети, така ќе биде убиен.  Тие имаат власт да го затворат небото+ за да не паѓа дожд+ во времето на нивното пророкување. И имаат власт да ги претворат водите во крв+ и да ја удрат земјата со секакви неволји, кога и да посакаат.  А кога ќе завршат со своето сведочење, ѕверот кој излегува од бездната+ ќе завојува против нив, ќе ги победи и ќе ги убие.+  И нивните тела ќе лежат на главната улица од големиот град, кој во преносна* смисла е наречен Содом+ и Египет, каде што и нивниот Господар беше прикован на столб.+  А луѓе од сите народи и племиња и јазици и народности+ ќе ги гледаат нивните тела три и пол дена,+ и нема да дозволат нивните тела да бидат положени во гроб. 10  А оние што живеат на земјата ќе се радуваат+ и ќе се веселат поради нивната смрт, и ќе си испраќаат дарови едни на други,+ бидејќи овие двајца пророци ги мачеа оние што живеат на земјата. 11  Но по три и пол дена+ животниот дух од Бог влезе во нив,+ и тие станаа на своите нозе, па голем страв ги обзеде оние што ги гледаа. 12  И слушнаа силен глас+ од небото како им вели: „Дојдете ваму горе!“+ И отидоа горе на небото во облакот, пред очите на своите непријатели. 13  И во тој час, настана голем земјотрес, и падна една десетина+ од градот. И седум илјади луѓе загинаа од земјотресот, а останатите се исплашија и му оддадоа слава на небесниот Бог.+ 14  Втората мака+ помина. Гледај, третата мака доаѓа брзо. 15  И седмиот ангел затруби.+ И силни гласови се слушнаа на небото: „Царската власт над светот сега му припаѓа на нашиот Господар*+ и на неговиот Христос,*+ и тој ќе царува во сета вечност“.+ 16  И дваесет и четирите старешини,+ кои седеа пред Бог на своите престоли, паднаа ничкум+ и му се поклонија на Бог,*+ 17  велејќи: „Ти благодариме Јехова+ Боже, Семоќен,+ кој си+ и кој беше, зашто ја зеде в раце својата голема моќ+ и почна да царуваш.+ 18  Но народите се разгневија, и дојде твојот гнев и времето да им се суди на мртвите, и да им се даде награда+ на твоите робови, пророците,+ и на светите и на оние што се плашат од твоето име, на малите и на големите,+ и да бидат уништени+ оние што ја уништуваат земјата“.+ 19  И се отвори светилиштето на Божјиот небесен храм+ и се покажа ковчегот+ на Божјиот сојуз во светилиштето на неговиот храм.+ И настанаа молњи и гласови и громови и земјотрес и голем град.

Фусноти

Или: „му покажуваат почит на Бог“.
Буквално: „духовна“.
Види го додатокот 11.
Или: „Помазаник, Месија“. Види ја фуснотата за Мт 2:4.
Или: „му покажаа почит на Бог; извршија чин на обожавање пред Бог“.