Матеј 25:1-46

25  Тогаш царството небесно ќе биде како десет девици, кои ги зедоа своите светилки+ и излегоа да го пречекаат младоженецот.+  Пет од нив беа глупави,+ а пет разборити.+  Глупавите ги зедоа светилките, но не понесоа со себе масло,  а разборитите, пак, заедно со светилките си понесоа и масло во садови.  Поради тоа што младоженецот се забави, сите задремаа и заспаа.+  Точно на полноќ се чу викање:+ ‚Еве го младоженецот! Излезете да го пречекате!‘  Тогаш сите тие девици станаа и ги подготвија своите светилки.+  А глупавите им рекоа на разборитите: ‚Дајте ни од вашето масло,+ бидејќи нашите светилки само што не се изгаснале‘.  Разборитите+ одговорија: ‚Можеби ќе нема доволно и за нас и за вас. Подобро појдете кај продавачите и купете си‘. 10  Додека тие одеа да купат, стигна младоженецот. Девиците што беа подготвени влегоа со него на свадбата,+ и вратата се затвори. 11  Потоа дојдоа и останатите девици и рекоа: ‚Господине, господине, отвори ни!‘+ 12  А тој им одговори: ‚Ви ја зборувам вистината, не ве познавам‘.+ 13  Затоа, бдејте,+ зашто не го знаете ниту денот ниту часот.+ 14  Тоа е како кога еден човек,+ кој се готвеше да отпатува во туѓина,+ ги повика своите робови и им го довери својот имот.+ 15  На едниот му даде пет таланти,* на другиот два, на третиот, пак, еден, секому според неговата способност,+ и замина во туѓина. 16  А оној што доби пет таланти, веднаш замина и тргуваше со нив, па заработи уште пет.+ 17  Исто така, оној што доби два, заработи уште два. 18  А оној што доби само еден, отиде и ископа дупка во земјата и ги скри сребрените пари на својот господар. 19  По долго време+ дојде господарот на тие робови и почна да ги средува сметките со нив.+ 20  Така, оној што прими пет таланти пристапи и донесе уште пет таланти и рече: ‚Господару, ти ми довери пет таланти. Еве, јас заработив уште пет таланти‘.+ 21  А господарот му рече: ‚Одлично, добар и верен робу!+ Беше верен+ во малку и затоа ќе те поставам над многу.+ Радувај се+ со својот господар‘. 22  Потоа пристапи оној што прими два таланта и рече: ‚Господару, ти ми довери два таланта. Еве, јас заработив уште два таланта‘.+ 23  А господарот му рече: ‚Одлично, добар и верен робу! Беше верен во малку и затоа ќе те поставам над многу.+ Радувај се+ со својот господар‘. 24  На крајот пристапи оној што прими еден талант+ и рече: ‚Господару, знаев дека си тежок човек, дека жнееш таму каде што не си сеел и собираш таму каде што не си веел. 25  Затоа се уплашив,+ па отидов и го скрив твојот талант в земја. Еве ти го твоето‘. 26  Тогаш господарот му рече: ‚Зол и мрзлив робу, а знаеше дека жнеам таму каде што не сум сеел и собирам таму каде што не сум веел? 27  Тогаш, требаше да ги вложиш моите сребрени пари кај банкарите, и јас, по враќањето, ќе го добиев своето со камата.+ 28  Затоа, земете му го талантот и дајте му го на оној што има десет таланти!+ 29  Зашто, секому кој има, ќе му се даде уште, и ќе има во изобилство, а на оној што нема, ќе му се одземе и она што го има.+ 30  А бескорисниот роб исфрлете го надвор во темнината! Таму ќе плаче и ќе чкрта со забите‘.+ 31  Кога Синот човечки+ ќе пристигне во својата слава и сите ангели со него,+ тогаш ќе седне на својот славен престол.+ 32  И сите народи ќе се соберат пред него,+ и тој ќе ги одвои+ луѓето едни од други,+ како што пастирот ги одвојува овците од јарците. 33  Ќе ги постави овците од својата десна страна,+ а јарците од левата.+ 34  Тогаш царот ќе им рече на оние што ќе му бидат оддесно: ‚Дојдете, благословени од мојот Татко,+ наследете го+ царството+ кое е подготвено за вас од настанувањето на светот.+ 35  Зашто, огладнев, и ми дадовте да јадам,+ ожеднев, и ми дадовте да пијам, бев странец, и ме нагостивте,+ 36  бев гол,+ и ме облековте, се разболев, и се грижевте за мене, бев в затвор,+ и дојдовте кај мене‘. 37  Тогаш праведниците ќе му одговорат: ‚Господару, кога сме те виделе гладен и сме те нахраниле, или жеден+ и сме ти дале да пиеш?+ 38  Кога сме те виделе како странец и сме те нагостиле, или гол и сме те облекле? 39  Кога сме те виделе болен или в затвор и сме дошле кај тебе?‘ 40  А царот+ ќе им одговори: ‚Вистина, ви велам, сѐ што сте му направиле на еден од овие мои најмали+ браќа,+ мене сте ми го направиле‘.+ 41  Потоа ќе им рече и на оние од својата лева страна: ‚Бегајте од мене,+ проклети, во вечниот оган+ подготвен за Ѓаволот и за неговите ангели!+ 42  Зашто, огладнев, но не ми дадовте да јадам,+ ожеднев,+ но не ми дадовте да пијам, 43  бев странец, но не ме нагостивте, гол, но не ме облековте,+ болен и в затвор,+ но не се грижевте за мене‘. 44  Тогаш и тие ќе му одговорат: ‚Господару, кога сме те виделе гладен или жеден или како странец или гол или болен или в затвор, и не сме те послужиле?‘ 45  Тогаш тој ќе им одговори: ‚Вистина, ви велам, сѐ што не сте му направиле на еден од овие најмали,+ ни мене не сте ми го направиле‘.+ 46  И овие ќе отидат во вечна смрт,+ а праведниците во вечен живот“.+

Фусноти

Види ја фуснотата за Мт 18:24.