Матеј 19:1-30

19  Откако го кажа сето тоа, Исус замина од Галилеја и дојде во граничното подрачје на Јудеја, од онаа страна на Јордан.+  По него одеше многу народ, и тој ги излекува таму.+  И му пристапија фарисеи за да го искушаат, па го прашаа: „Дозволено ли е мажот да се разведе од својата жена од која и да било причина?“+  Тој им одговори: „Зарем не сте читале дека оној што ги создаде во почетокот, ги создаде машко и женско+  и рече: ‚Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си+ и ќе се прилепи до својата жена, и двајцата ќе бидат едно тело‘?+  Така повеќе не се две, туку едно тело. Затоа, Бог што составил,* човек да не разделува!“+  А тие му рекоа: „Зошто тогаш Мојсеј пропиша мажот да може да ѝ даде потврда за развод и да се разведе од неа?“+  Тој им одговори: „Поради закоравеноста на вашето срце+ Мојсеј направи отстапка за да се разведувате од своите жени, но во почетокот не беше така.+  Ви велам, секој што ќе се разведе од својата жена, освен поради блуд, и ќе се ожени со друга, прави прељуба“.+ 10  Тогаш учениците му рекоа: „Ако е таква врската помеѓу мажот и жената, подобро е човек да не се жени!“+ 11  А тој им рече: „Не можат сите да живеат според тие зборови, туку само оние што го имаат тој дар.+ 12  Зашто, има такви што не се способни за женидба бидејќи такви се родиле,+ има такви што не се способни за женидба бидејќи луѓето ги онеспособиле, а има и такви што доброволно се одрекуваат од женидба заради царството небесно. Кој може да живее така, нека живее така“.+ 13  Тогаш му доведоа деца за да ги положи рацете врз нив и да се помоли, но учениците ги прекоруваа.+ 14  А Исус рече: „Пуштете ги децата! Не спречувајте ги да доаѓаат кај мене, зашто на таквите им припаѓа царството небесно“.+ 15  И ги положи рацете врз нив и си отиде оттаму.+ 16  И гледај, му пријде еден човек и му рече: „Учителе, какво добро морам да направам за да добијам вечен живот?“+ 17  А тој му рече: „Зошто ме прашуваш што е добро? Само еден е добар.+ Значи, ако сакаш да добиеш живот, држи ги заповедите“.+ 18  Човекот го праша: „Кои?“+ Исус одговори: „Овие: ‚Не убивај‘,+ ‚Не врши прељуба‘,+ ‚Не кради‘,+ ‚Не сведочи лажно‘,+ 19  ‚Почитувај ги татка си и мајка си‘+ и ‚Сакај го својот ближен како себеси‘“.+ 20  Тогаш младиот човек му рече: „Сето тоа го држам. Што уште ми недостига?“ 21  Исус му одговори: „Ако сакаш да бидеш совршен, оди продај го својот имот и дај им ги парите на сиромасите, па ќе имаш богатство на небото.+ А потоа дојди и оди по мене“.+ 22  Кога ги чу овие зборови, младиот човек си отиде нажален, зашто имаше голем имот.+ 23  А Исус им рече на своите ученици: „Вистина, ви велам, на богатиот ќе му биде тешко да влезе во царството небесно.+ 24  И пак ви велам, полесно ѝ е на камила да помине низ иглени уши отколку на богатиот да влезе во Божјето царство“.+ 25  Кога учениците го чуја тоа, многу се изненадија и прашаа: „Тогаш кој може да се спаси?“+ 26  Исус ги погледна в очи и им рече: „За луѓето тоа е невозможно, но за Бог сѐ е возможно“.+ 27  Тогаш Петар му рече: „Еве, ние оставивме сѐ и те следиме. Што ќе добиеме за тоа?“+ 28  Исус им одговори: „Вистина, ви велам, при повторното создавање, кога Синот човечки ќе седне на својот славен престол, вие што ме следевте ќе седнете на дванаесет престоли и ќе им судите на дванаесетте Израелови племиња.+ 29  И секој што оставил куќи или браќа или сестри или татко или мајка или деца или земја заради моето име, ќе добие многу повеќе и ќе наследи вечен живот.+ 30  А мнозина кои се први, ќе бидат последни, а последните, први.+

Фусноти

Буквално: „ставил заедно во еден јарем“.