Марко 7:1-37

7  И се собраа околу него фарисеите и некои книжници што беа дојдени од Ерусалим.+  Тие видоа дека некои негови ученици јадат со валкани раце, односно дека не си ги мијат рацете според обредот.+  А фарисеите и сите Евреи не јадат ако не си ги измијат рацете до лактите, држејќи се за преданието на старите.  Кога ќе се вратат од пазар, не јадат ако не се исчистат попрскувајќи се со вода. И уште многу работи држат поради преданието:+ обредно миење* чаши, бокали и бакарни садови.+  Затоа фарисеите и книжниците го прашаа: „Зошто твоите ученици не постапуваат според преданието на старите, туку јадат без да си ги измијат рацете според обредот?“+  А тој им рече: „Исаија добро пророкуваше за вас, лицемери, кога напиша:+ ‚Овој народ ме почитува со усните, но срцето му е далеку од мене.+  Залудно ме почитуваат, бидејќи учењата за кои поучуваат се човечки заповеди‘.+  Ја оставате Божјата заповед, а се држите за човечките преданија“.+  Уште им рече: „Лукаво ја укинувате Божјата заповед+ за да си го зачувате своето предание. 10  На пример, Мојсеј рече: ‚Почитувај ги татка си и мајка си‘+ и ‚Кој ќе проколне татко или мајка, да биде погубен‘.+ 11  А вие велите: ‚Ако човек рече на татка си или на мајка си: „Она што го имам, а со кое би можел да ти помогнам, е курбан+ (односно одредено е како дар+ за Бог)...“ ‘ 12  На таков начин не го оставате веќе ништо да направи за својот татко или за својата мајка.+ 13  Така, со своето предание што сте го пренеле на другите, ја обезвреднувате Божјата реч.+ И уште многу слични работи+ правите“. 14  Тогаш повторно го повика народот кај себе и му рече: „Послушајте ме сите и разберете!+ 15  Ништо што влегува во човекот однадвор не може да го извалка, туку она што излегува од човекот, тоа го валка“.+ 16  *—— 17  А кога си замина откај народот и влезе во една куќа, неговите ученици го прашаа што значи таа споредба.+ 18  И тој им рече: „Зарем и вие не разбирате?+ Не знаете ли дека човекот не може да го извалка ништо што однадвор влегува во него? 19  Зашто, не му влегува во срцето, туку во стомакот, и излегува во нужникот“.+ Така сите јадења ги прогласи за чисти.+ 20  Уште рече: „Она што излегува од човекот, тоа го прави нечист.+ 21  Зашто, однатре, од човечкото срце,+ излегуваат лоши мисли: блудства,+ кражби, убиства,+ 22  прељуби, лакомства,+ злоба, измама, бесрамност,+ завидливо* око, хулење, надуеност, неразумност. 23  Сите тие зла излегуваат однатре и го валкаат човекот“.+ 24  И стана, па отиде оттаму во пределите на Тир и Сидон.+ Влезе во една куќа и не сакаше никој да дознае дека е таму. Но не можеше да остане незабележан,+ 25  туку една жена, чија ќеркичка беше обземена од нечист дух, веднаш дозна за него, па дојде и падна ничкум пред неговите нозе.+ 26  Таа жена беше Сирофеничанка со грчко потекло. И го молеше да го истера демонот од ќерка ѝ.+ 27  Но, тој ѝ рече: „Остави првин да се наситат децата, зашто не е исправно да им се земе лебот на децата+ и да им се фрли на кученцата“.+ 28  А таа му рече: „Да, господине, но и кученцата јадат под масата од трошките+ на дечињата“.+ 29  Тогаш тој ѝ рече: „Затоа што го кажа тоа, оди си! Демонот излезе од ќерка ти“.+ 30  И таа си отиде дома и го најде+ детето како лежи на креветот, а демонот беше излезен. 31  А кога се враќаше од тирскиот крај, одеше преку Сидон до Галилејското Море низ подрачјето на Декаполис.*+ 32  Таму му доведоа еден глув човек со говорна маана и го молеа да ги положи рацете врз него.+ 33  Тој го тргна настрана од мноштвото и му ги стави прстите во ушите, а потоа плукна и му го допре јазикот.+ 34  Погледна во небото,+ длабоко воздивна+ и му рече: „Ефата“, што значи: „Отвори се“. 35  Тогаш му се отворија ушите+ и му се одврза јазикот, и почна нормално да зборува. 36  Но Исус им забрани да кажат некому за тоа,+ но колку повеќе им бранеше толку повеќе зборуваа за тоа.+ 37  И неизмерно се воодушевуваа+ и велеа: „Сѐ што прави е добро. Глувите ги прави да слушаат, а немите да зборуваат“.+

Фусноти

Или: „држат... крштавање“.
Види ја фуснотата за Мт 17:21.
Или: „злобно“.
Или: „Десет градови“.