Марко 15:1-47

15  Веднаш в зори, главните свештеници заедно со старешините и со книжниците, имено целиот Судски совет,* одржаа советување.+ И го врзаа Исус, па го одведоа и му го предадоа на Пилат.+  А Пилат го праша: „Дали си ти царот+ на Евреите?“ Тој му одговори: „Ти самиот го велиш тоа“.+  И главните свештеници го обвинуваа за многу работи.+  А Пилат повторно го праша: „Зарем ништо не одговараш?+ Види колку обвиненија изнесуваат против тебе“.+  Но Исус ништо повеќе не одговори, така што Пилат се чудеше.+  А на секој празник им пушташе по еден затвореник, кого што ќе го побараа.+  Во тоа време, човекот кого го викаа Варава беше во окови со бунтовниците, кои во бунтот беа извршиле убиство.+  И народот се качи горе и почна да го бара она што тој обично го правеше за нив.  А Пилат ги праша: „Сакате ли да ви го пуштам царот на Евреите?“+ 10  Зашто, знаеше дека главните свештеници го предадоа од завист.+ 11  Но, главните свештеници го подбуцнаа народот да бара да им го пушти Варава.+ 12  А Пилат повторно ги праша: „Тогаш што да правам со овој што го нарекувате цар+ на Евреите?“+ 13  А тие уште еднаш извикаа: „Прикови го на столб!“*+ 14  Но Пилат ги праша: „Па какво зло направил?“ А тие уште посилно викаа: „Прикови го на столб!“+ 15  Тогаш Пилат, сакајќи да му угоди на народот,+ го пушти Варава, а Исус, откако го камшикуваа, го предаде да го приковаат на столб.+ 16  Војниците го одведоа во дворот на палатата на управителот, па ја свикаа целата чета+ 17  и му наметнаа пурпурна наметка, па исплетоа круна од трње и му ја ставија на главата.+ 18  И почнаа да го поздравуваат: „Здраво, царе на Евреите!“+ 19  И со трска го удираа по глава, го плукаа и му се поклонуваа, паѓајќи на колена.+ 20  Кога го исмеаја, му ја симнаа пурпурната наметка и му ја облекоа неговата облека. Потоа го изведоа за да го приковаат на столб.+ 21  И присилија еден минувач, кој доаѓаше од полето, некојси Симон од Киринија, татко на Александар и Руф, да му го понесе столбот на кој требаше да биде прикован.+ 22  И го доведоа на местото Голгота, што значи „место на черепи“.+ 23  Таму му нудеа вино со опојна смирна,+ но тој не зеде.+ 24  И го приковаа на столб и ја разделија неговата облека,+ фрлајќи ждрепка за неа, за да одредат кој што да земе.+ 25  А беше третиот* час+ кога го приковаа на столбот. 26  А горе стоеше натпис на кој беше напишано за што е обвинет:+ „Цар на Евреите“.+ 27  А со него ставија на столб двајца разбојници, едниот од неговата десна, а другиот од неговата лева страна.+ 28  *—— 29  А минувачите го навредуваа,+ подбивно вртејќи со главите и велејќи: „Ајде, ти што ќе го урнеше храмот и ќе го изградеше за три дена,+ 30  спаси се себеси и слези од столбот!“+ 31  На сличен начин и главните свештеници со книжниците биеја шега и зборуваа меѓу себе: „Другите ги спаси, а себе не може да се спаси!+ 32  Сега Христос,* царот на Израел, нека слезе од столбот, за да видиме, па да поверуваме!“+ Го исмејуваа дури и оние што беа со него ставени на столб.+ 33  А во шестиот* час, се спушти темнина по целата таа земја и траеше сѐ до деветтиот* час.+ 34  Во деветтиот час Исус извика со силен глас: „Ели, Ели, лама савахтани?“ — што значи: „Боже мој, Боже мој, зошто ме остави?“+ 35  Некои од оние што стоеја во близина, кога го чуја тоа, рекоа: „Гледај, го повикува Илија“.*+ 36  А еден отрча, натопи сунѓер во кисело вино, го стави на трска и му даваше да пие,+ велејќи: „Нека го! Да видиме дали ќе дојде Илија да го симне“.+ 37  Но, Исус викна со силен глас и издивна.+ 38  И завесата+ на светилиштето се расцепи надве, одозгора додолу.+ 39  А стотникот, кој стоеше спроти него, откако виде што се случи кога издивна, рече: „Овој човек навистина беше Божји Син!“+ 40  Таму имаше и жени што оддалеку го набљудуваа тоа.+ Меѓу нив беа Марија Магдалена, и Марија, мајката на Јаков Помалиот и на Јосиј, и Салома,+ 41  кои го придружуваа+ и му служеа кога беше во Галилеја. Таму беа и многу други жени кои заедно со него дојдоа во Ерусалим.+ 42  А бидејќи веќе беше доцна попладне и беше ден на подготовка,* односно ден пред сабота,* 43  дојде Јосиф од Ариматеја, угледен член на Советот, кој и самиот го чекаше Божјето царство.+ Тој се осмели да влезе кај Пилат и да го побара Исусовото тело.+ 44  А Пилат се зачуди дека е веќе мртов, па го повика стотникот и го праша дали е веќе мртов. 45  Кога стотникот му го потврди тоа, му го даде на Јосиф мртвото тело.+ 46  Тој купи фино платно, го симна телото, го завитка во платното и го положи+ во гроб+ што беше издлабен во карпа. И дотркала камен на влезот од гробот.+ 47  А Марија Магдалена и Марија, мајката на Јосиј, гледаа каде го полагаат.+

Фусноти

Види ја фуснотата за Мт 26:59.
Види го додатокот 8.
Околу 9 часот, според нашето сметање на времето. Евреите почнувале да ги бројат часовите од изгревањето на сонцето.
Види ја фуснотата за Мт 17:21.
Или: „Помазаникот, Месијата“. Види ја фуснотата за Мт 2:4.
Некаде кон 12 часот.
До околу 15 часот.
Види ја фуснотата за Мт 27:47.
Види ја фуснотата за Мт 27:62.
Буквално: „сабат“. Види ја фуснотата за Мт 12:1.