Марко 10:1-52

10  Оттаму стана и дојде до граничното подрачје на Јудеја и од онаа страна на Јордан. И народот повторно дојде кај него, и тој повторно ги поучуваше, како што имаше обичај.+  Тогаш фарисеите му пристапија. Со намера да го искушаат, го прашаа дали му е дозволено на мажот да се разведе од жената.+  А тој им одговори: „Што ви заповеда Мојсеј?“  Тие одговорија: „Мојсеј му дозволи на мажот да напише потврда за развод и да се разведе од неа“.+  А Исус им одговори: „Поради закоравеноста на вашето срце+ тој ви ја напиша таа заповед.  Меѓутоа, од почетокот на создавањето ‚Тој ги создаде машко и женско.+  Затоа човекот ќе ги остави татка си и мајка си,  и двајцата ќе бидат едно тело‘.+ Така повеќе не се две, туку едно тело.  Затоа, Бог што составил,* човек да не разделува!“+ 10  Кога повторно беа во куќата,+ учениците го распрашуваа за тоа. 11  И тој им рече: „Секој што ќе се разведе од својата жена и ќе се ожени со друга, прави прељуба+ спрема првата. 12  И ако жената се разведе од мажот, па се омажи за друг, прави прељуба“.+ 13  А луѓето му доведуваа деца за да ги допре, но учениците ги прекоруваа.+ 14  Кога го виде тоа, Исус се налути и им рече: „Пуштете ги децата да доаѓаат кај мене. Не забранувајте им, зашто на таквите им припаѓа Божјето царство.+ 15  Вистина, ви велам, кој не го прима Божјето царство како дете, нема да влезе во него“.+ 16  И ги зеде децата во прегратка и ги благословуваше, положувајќи ги рацете врз нив.+ 17  Кога тргнуваше на пат, дотрча еден човек, падна на колена пред него и го праша: „Учителе добар, што морам да сторам за да наследам вечен живот?“+ 18  А Исус му рече: „Зошто ме нарекуваш добар?+ Никој не е добар, освен еден, Бог.+ 19  Заповедите ги знаеш: ‚Не убивај‘,+ ‚Не врши прељуба‘,+ ‚Не кради‘,+ ‚Не сведочи лажно‘,+ ‚Не мами‘,+ ‚Почитувај ги татка си и мајка си‘ “.+ 20  А тој му рече: „Учителе, сето тоа го држам од својата младост“. 21  Тогаш Исус го погледна и со наклоност му рече: „Едно ти недостига: оди, продај сѐ што имаш и парите дај им ги на сиромасите, па ќе имаш богатство на небото. Тогаш дојди и оди по мене“.+ 22  Но, тој се растажи од тие зборови и си замина нажален, зашто имаше голем имот.+ 23  Погледнувајќи наоколу, Исус им рече на своите ученици: „Колку тешко ќе влезат богатите+ во царството Божје!“+ 24  А учениците беа изненадени+ од неговите зборови. Тогаш Исус повторно им рече: „Деца, тешко е да се влезе во Божјето царство. 25  Полесно ѝ е на камила да помине низ иглени уши отколку богат човек да влезе во Божјето царство“.+ 26  А тие уште повеќе се зачудија и го запрашаа: „Тогаш, кој може да се спаси?“+ 27  Исус ги погледна и рече: „За луѓето тоа е невозможно, но не и за Бог. За Бог сѐ е возможно“.+ 28  А Петар почна да му зборува: „Еве, ние оставивме сѐ и одиме по тебе“.+ 29  Тогаш Исус рече: „Вистина, ви велам, никој не оставил куќа или браќа или сестри или мајка или татко или деца или ниви поради мене и поради добрата вест,+ 30  а да не прими сега, во ова време, стократно:+ и куќи и браќа и сестри и мајки и деца и ниви, со прогонства,+ а во поредокот* што доаѓа и вечен живот. 31  Но, мнозина кои се први ќе бидат последни, а последните први“.+ 32  Патуваа така кон Ерусалим, а Исус одеше пред нив. И беа одушевени, а оние што одеа по нив се плашеа. Тогаш повторно ги зеде настрана дванаесеттемина и почна да им кажува за она што треба да му се случи:+ 33  „Еве, одиме во Ерусалим. Синот човечки ќе биде предаден на главните свештеници и на книжниците, а тие ќе го осудат на смрт и ќе им го предадат на незнабошците,+ 34  и ќе го исмејуваат, и ќе го плукаат, и ќе го камшикуваат, и ќе го убијат, а по три дена тој ќе воскресне“.+ 35  А Јаков и Јован, двајцата синови на Зеведеј,+ му пристапија и му рекоа: „Учителе, сакаме да го направиш за нас тоа што ќе го побараме од тебе“.+ 36  А тој им рече: „Што сакате да сторам за вас?“ 37  Тие му одговорија: „Дај ни да седнеме во твојата слава, едниот од твојата десна, а другиот од твојата лева страна“.+ 38  Но, Исус им рече: „Не знаете што барате. Можете ли да ја пиете чашата што ја пијам јас или да се крстите со крштавањето со кое се крштавам јас?“+ 39  Му одговорија: „Можеме“. Тогаш Исус им рече: „Чашата што ја пијам јас, ќе ја пиете, и со крштавањето со кое се крштавам јас, ќе се крстите.+ 40  Но, да седнете од мојата десна или лева страна, тоа не можам да ви го дадам јас,+ туку им припаѓа на оние за кои е приготвено“. 41  А кога останатите десетмина го слушнаа тоа, се налутија на Јаков и на Јован.+ 42  Но Исус ги повика кај себе и им рече: „Знаете дека оние што се сметаат за владетели, господарат над народите, и големците ги држат под своја власт.+ 43  А меѓу вас нека не биде така! Туку, кој сака да биде голем меѓу вас, нека ви биде слуга,+ 44  и кој сака да биде прв меѓу вас, нека им биде роб на сите.+ 45  Зашто, ни Синот човечки не дојде за да му служат,+ туку да служи и да го даде својот живот* како откупнина+ за мнозина“.+ 46  И дојдоа во Ерихон. А кога тој и неговите ученици и мноштвото луѓе излегуваа од Ерихон, Вартимеј (синот на Тимеј), слеп питач, седеше покрај патот.+ 47  Кога чу дека тоа е Исус Назареќанецот, викна: „Сине Давидов,+ Исусе, смилувај ми се!“+ 48  Тогаш мнозина почнаа да го замолчуваат, но тој уште посилно викаше: „Сине Давидов, смилувај ми се!“+ 49  Тогаш Исус застана и рече: „Викнете го!“ И го повикаа слепецот и му рекоа: „Биди храбар! Стани, те вика“.+ 50  И тој ја фрли од себе својата наметка, скокна и отиде кај Исус. 51  Тогаш Исус го праша: „Што да сторам за тебе?“+ Слепецот му одговори: „Равуни,* направи да прогледам!“+ 52  А Исус му рече: „Оди, твојата вера те оздраве!“+ И веднаш прогледа,+ и тргна да го следи по патот.+

Фусноти

Буквално: „ставил заедно во јарем“.
Види ја фуснотата за Мт 12:32.
Буквално: „душа“.
Види Јвн 20:16.