Лука 5:1-39

5  Еднаш, додека стоеше покрај Генисаретското Езеро,*+ народот се туркаше околу него и ја слушаше Божјата реч.  И виде два чамца што стоеја на брегот од езерото, а рибарите беа излегле од нив и ги плавеа мрежите.+  Влезе во еден од тие чамци, кој беше на Симон, и го замоли да се оддалечи малку од копното. Тогаш седна и почна да го поучува народот од чамецот.+  Кога престана да зборува, му рече на Симон: „Отплови таму каде што е длабоко, фрлете ги своите мрежи+ и ловете!“  А Симон рече: „Учителе, цела ноќ се мачевме и ништо не уловивме,+ но штом ти така велиш, ќе ги спуштам мрежите“.  Кога го направија тоа, фатија толку многу риби што мрежите почнаа да им се кинат.  Затоа им мавнаа со рака на своите другари во другиот чамец да дојдат и да им помогнат.+ И дојдоа, и толку ги наполнија двата чамца што скоро ќе потонеа.  Кога го виде тоа, Симон Петар+ му падна на Исус пред нозе и рече: „Оди си од мене, Господару, бидејќи сум грешен човек!“+  Зашто, кога видоа колку риби фатија, се вчудовидоа тој и сите што беа со него, 10  а исто така и Јаков и Јован, синовите на Зеведеј,+ кои му беа соработници на Симон. Но Исус му рече на Симон: „Не плаши се! Отсега ќе ловиш луѓе“.+ 11  И така ги извлекоа чамците на копното, оставија сѐ и појдоа по него.*+ 12  Додека беше во еден од градовите, се појави човек полн со лепра. Кога го здогледа Исус, падна ничкум и го замоли: „Господару, ако сакаш, можеш да ме исчистиш“.+ 13  А тој ја испружи раката, го допре и рече: „Сакам, исчисти се!“ И лепрата веднаш исчезна од него.+ 14  И му заповеда на човекот: „Никому ништо не кажувај,+ туку оди и покажи му се на свештеникот,+ и принеси жртва+ за своето очистување, како што пропиша Мојсеј, ним за сведоштво“.+ 15  И гласот за него сѐ повеќе се ширеше, и луѓето во голем број се собираа за да слушаат и да бидат излекувани од своите болести.+ 16  А Исус се повлече на едно осамено место во пустината и се молеше.+ 17  Еден ден, додека поучуваше, таму седеа фарисеи* и учители по законот, кои беа дошле од сите села на Галилеја и Јудеја и од Ерусалим. А Јеховината сила беше со него за да лекува.+ 18  И гледај, луѓето донесоа на носилка еден човек што беше парализиран, и бараа начин да го внесат и да го стават пред него.+ 19  Но поради мноштвото, не можеа да го внесат, па се качија на покривот, направија отвор во ќерамидите и го спуштија на носилката меѓу оние што беа пред Исус.+ 20  Кога ја виде нивната вера, рече: „Човеку, простени ти се гревовите!“+ 21  Тогаш книжниците и фарисеите почнаа да размислуваат: „Кој е овој што хули?+ Кој може да простува гревови освен самиот Бог?“+ 22  А Исус сфати за што размислуваат, па им рече: „За што размислувате во своите срца?+ 23  Што е полесно? Да се каже: ‚Простени ти се гревовите‘, или да се каже: ‚Стани и оди‘?+ 24  Но знајте дека Синот човечки има власт на земјата да простува гревови!“ Тогаш му рече на парализираниот: „Тебе ти велам, стани, земи си ја носилката и оди си дома!“+ 25  И тој веднаш стана пред нив, ја зеде носилката на која лежеше и си отиде дома, славејќи го Бог.+ 26  Тогаш сите до еден останаа восхитени,+ па го славеа Бог и, исполнети со страв, велеа: „Денес видовме нешто неверојатно!“+ 27  Потоа излезе и виде еден даночник, по име Леви, како седи на местото каде што се собираше данок. И му рече: „Појди по мене!“+ 28  И тој остави сѐ,+ стана и појде по него. 29  И Леви му приреди голема гозба во својот дом. А на трпезата имаше* и многу даночници и други луѓе.+ 30  Тогаш фарисеите и нивните книжници почнаа да им приговараат на неговите ученици: „Зошто јадете и пиете со даночници и грешници?“+ 31  Исус им одговори: „На здравите не им треба лекар,+ туку на болните.+ 32  Не дојдов да ги повикам на покајание праведниците, туку грешниците“.+ 33  А тие му рекоа: „Учениците на Јован често постат и сесрдно се молат, а тоа го прават и учениците на фарисеите, но твоите јадат и пијат“.+ 34  А Исус им рече: „Можете ли пријателите на младоженецот да ги натерате да постат додека младоженецот е со нив?+ 35  Но ќе дојдат денови кога младоженецот+ ќе им биде одземен.+ Тогаш, во тие денови, ќе постат“.+ 36  Понатаму, им раскажа една споредба: „Никој не сече закрпа од нова облека за да ја пришие на стара облека. Инаку новата закрпа ќе се откине, а и закрпата од новата облека не одговара на старата.+ 37  И никој не става ново вино во стари мешини. Инаку новото вино ќе ги скине мешините+ и ќе се пролее, а мешините ќе пропаднат.+ 38  Туку новото вино треба да се стави во нови мешини. 39  Никој што пиел старо вино не сака ново, зашто вели: ‚Старото е добро‘ “.+

Фусноти

Види ја фуснотата за 4Мо 34:11.
Види ја фуснотата за Мт 4:20.
Види ја фуснотата за Мт 3:7.
Буквално: „на трпезата лежеа“. Види ја фуснотата за Мт 9:10.