Изреки 8:1-36

8  Зар не вика мудроста+ и зарем не го пушта својот глас проникливоста?+  Застанала на врвот од височините,+ крај патот, на раскрсниците.  Покрај портите, на влезот од градот,+ на влезната врата гласно вика:+  „Ве викам вас, луѓе, и го насочувам својот глас кон синовите човечки.+  Стекнете остроумност, вие неискусни,+ а вие безумни, стекнете разборито срце.+  Слушајте, зашто зборувам за она што е најважно+ и усните ги отворам за да зборуваат за она што е исправно.+  Зашто, мојата уста тивко ја зборува* вистината,+ а злобата е гнасна за моите усни.+  Сите зборови на мојата уста се праведни.+ Во нив нема ништо изопачено или расипано.+  Сите тие му се јасни на разборитиот и добри се за оние што стекнале знаење.+ 10  Прифатете ја мојата поука,* а не сребро, и порадо прифатете знаење отколку најдобро злато.+ 11  Зашто, мудроста е подобра од бисерите,*+ и сѐ што му е мило на човекот не може да се спореди со неа.+ 12  Јас, мудроста, живеам со остроумноста+ и поседувам знаење и способност за расудување.+ 13  Стравот од Јехова значи да се мрази злото.+ Јас ги мразам самовозвишувањето и гордоста,+ лошиот пат и изопачената уста.+ 14  Можам да дадам добар совет+ и знам како да постапувам мудро.*+ Имам разборитост,*+ имам моќ.+ 15  Преку мене царевите царуваат и владетелите одлучуваат според правдата.+ 16  Преку мене кнезовите владеат+ и сите достоинственици судат праведно.+ 17  Јас ги сакам оние што ме сакаат мене,+ и оние што ме бараат, ме наоѓаат.+ 18  Кај мене се богатството и славата,+ вредното наследство и праведноста.+ 19  Мојот плод е подобар од злато, од суво злато, и мојата добивка е подобра од најдоброто сребро.+ 20  Јас одам по патот на праведноста,+ среде патеките на правдата,+ 21  за да им дадам вистинско богатство на оние што ме сакаат.+ Нивните ризници јас ги полнам.+ 22  Јехова ме создаде. Јас сум почетокот на неговиот творечки пат,+ првото од неговите дамнешни дела.+ 23  Поставена сум уште од далечното минато,+ од почетокот, од времето кога земјата уште не постоеше.+ 24  Се родив* уште кога немаше водни бездни,+ кога немаше извори на обилни води. 25  Се родив пред да бидат утврдени планините,+ пред ридовите, 26  кога тој уште ја немаше направено земјата,+ ниту полињата, ниту првите грутки плодна земја.+ 27  Кога тој ги уредуваше небесата, јас бев присутна.+ Кога поставуваше круг над лицето на водната бездна,+ 28  кога ги зацврстуваше облаците во висините,+ кога ги утврдуваше изворите на водната бездна,+ 29  кога му одреди на морето граница, која неговите води не смеат да ја престапат,+ кога ги одредуваше темелите на земјата,+ 30  тогаш бев крај него како вешт градител+ и му бев посебна радост,+ од ден на ден, и се веселев пред него за сето време,+ 31  ѝ се радував на плодната почва на неговата земја+ и им се радував на синовите човечки.+ 32  Затоа, послушајте ме, синови мои. Среќни се оние што се држат за моите патишта.+ 33  Слушајте ја поуката* и станете мудри,+ не занемарувајте ја.+ 34  Среќен е човекот што ме слуша, така што бдее на моите врати од ден на ден и стражари кај довратниците на мојата врата.+ 35  Зашто, кој ќе ме најде мене, сигурно ќе најде живот+ и ќе ја стекне Јеховината наклоност.+ 36  А кој нема да ме најде мене, ќе ѝ нанесе рани на својата душа.+ Сите што ме мразат, ја сакаат смртта“.+

Фусноти

Буквално: „моето непце тивко зборува“.
Види ја фуснотата за Из 1:2.
Буквално: „коралите“.
Или: „и имам делотворна (практична, применлива) мудрост“.
Види ја фуснотата за Из 3:5.
Буквално: „Родена сум со родилни болки“.
Види ја фуснотата за Из 1:2.