Изреки 3:1-35

3  Сине мој, не заборавај ја мојата поука*+ и твоето срце нека ги држи моите заповеди,+  зашто ќе ти се намножат деновите и годините на живот+ и мир.+  Добрината* и вистината нека не те оставаат.+ Заврзи си ги на вратот.+ Напиши ги врз плочата на своето срце,+  па ќе стекнеш наклоност и кај Бог и кај луѓето,+ и ќе бидеш признат како разборит.*  Имај доверба во Јехова со сето свое срце+ и не потпирај се на сопствениот разум.*+  На сите свои патишта имај го на ум,+ и тој ќе ги исправи твоите патеки.+  Не мисли самиот за себе дека си мудар.+ Бој се од Јехова и бегај од злото.+  Тоа нека му донесе здравје+ на твоето тело* и поткрепа на твоите коски.+  Искажувај му чест на Јехова со својот имот+ и со првините од сѐ што ќе ти се роди на нивата.+ 10  Тогаш твоите амбари ќе се наполнат со изобилство+ и од твоите каци ќе се прелева младо вино.+ 11  Сине мој, не отфрлај ги Јеховините опомени*+ и нека не ти биде одвратен неговиот укор,+ 12  зашто кого Јехова го сака, него и го укорува,+ како што таткото го укорува синот, кого го сака.+ 13  Среќен е човекот што ќе најде мудрост+ и човекот што ќе стане прониклив,+ 14  зашто подобро е да стекнеш мудрост отколку да стекнеш сребро, и таа е поголема добивка и од златото.+ 15  Поскапоцена е од бисерите,*+ па и сѐ што ти е мило не може да се спореди со неа. 16  Долгиот живот ѝ е во десницата,+ а богатството и славата — во левицата.+ 17  Нејзините патишта се патишта на задоволството, и сите нејзини патеки се полни со мир.+ 18  Таа е дрво на животот+ за оние што ќе ја прифатат, и за среќни+ се прогласени оние што цврсто ја држат.+ 19  Јехова со мудрост ја втемели земјата.+ Со разборитост ги зацврсти небесата.+ 20  Поради неговото знаење се раздвоија+ водните бездни и од облаците небесни врне ситен дожд.+ 21  Сине мој, не губи го тоа од вид.+ Зачувај ја мудроста* и способноста за расудување,+ 22  и ќе бидат живот за твојата душа+ и убав украс на твојот врат.+ 23  Тогаш ќе одиш сигурно+ по својот пат, и твојата нога нема да се сопне на ништо.+ 24  Кога ќе легнеш, нема да се плашиш.+ Ќе легнеш, и сонот ќе ти биде сладок.+ 25  Нема да се плашиш од ненадејна стравотија,+ ниту од бурата што доаѓа над злите.+ 26  Зашто, Јехова ќе биде твојата доверба+ и ќе ја чува твојата нога да не се фати во стапица.+ 27  Немој да им скратуваш некакво добро на оние на кои им е потребно,+ кога твојата рака може да го стори тоа.+ 28  Немој да му речеш на ближниот: „Оди си и дојди пак, утре ќе ти дадам“, ако имаш да му дадеш уште сега.+ 29  Не смислувај никакво зло против својот ближен+ додека тој спокојно живее кај тебе.+ 30  Не препирај се со никого без причина,+ ако не ти направил ништо лошо.+ 31  Не завидувај му на насилен човек+ и не тргнувај по ниту еден од неговите патишта.+ 32  Зашто, на Јехова му е одвратен+ расипаниот+ човек, а близок е со справедливите.+ 33  Јеховиното проклетство е врз куќата на злиот,+ а живеалиштето на праведните го благословува.+ 34  Тој ќе им се потсмева+ на потсмевачите,+ а на кротките ќе им биде благонаклонет.+ 35  Мудрите ќе добијат чест,+ а безумните се гордеат со она што им донесува срам.+

Фусноти

Буквално: „закон“.
Или: „Лојалната љубов“. Види ја фуснотата за 1Мо 19:19.
Види ја фуснотата за изразот „разборитост“ во Из 1:3.
Изворниот збор има различни значења и може, во зависност од контекстот, да се преведе со поимите: „способност за разбирање, за сфаќање, за разликување; проникливост, остроумност, разборитост, мудрост, разум, знаење, увид, спознание“. Спореди ја фуснотата Мр 12:33.
Буквално: „папок“.
Види ја фуснотата за Из 1:2.
Буквално: „коралите“.
Или: „делотворната (практична, применлива) мудрост“.