Изреки 19:1-29

19  Сиромавиот кој живее* непорочно* е подобар+ од човекот со расипани усни и од глупавиот.+  Не е добро душата да биде без знаење,+ и кој брза со нозете, прави грев.+  Глупавоста на човекот му го искривува патот,+ а срцето негово му се лути на Јехова.+  Богатството собира многу пријатели,+ а сиромавиот е оставен и од својот пријател.+  Лажниот сведок не останува без казна,+ и кој зборува лаги, нема да се извлече.+  Мнозина се трудат да го одоброволат* лицето на достоинственикот,+ и секој му е пријател на човекот што дава дарови.+  Сиромавиот го мразат сите негови браќа,+ а уште повеќе се оддалечуваат од него неговите пријатели!+ Тој трча за да им каже нешто, но никого не наоѓа.+  Кој стекнува разборитост,*+ си ја сака душата. Кој ја чува разборитоста, наоѓа добро.+  Лажниот сведок не останува без казна,+ и кој зборува лаги, пропаѓа.+ 10  Раскошот не му прилега на безумникот,+ а уште помалку му прилега на слуга да владее над кнезовите.+ 11  Разбирањето* го спречува човекот да се гневи,+ и чест му е да премине преку престапот.+ 12  Гневот на царот е како рикање на млад лав,+ а неговата наклоност е како роса по тревата.+ 13  Безумниот син е несреќа за татка си,+ и караниците на жената се како покрив што протечува и го тера човекот да се тргне оттаму.+ 14  Куќата и богатството се наследуваат од татковците,+ а од Јехова е разборитата жена.+ 15  Мрзливоста го фрла човекот во длабок сон,+ и немарната душа гладува.+ 16  Кој ја држи заповедта, си ја чува душата,+ а кој не се грижи за своите патишта, ќе умре.+ 17  Кој е милостив кон сиромавиот, му дава заем на Јехова,+ и Тој ќе му плати за неговите дела.+ 18  Казнувај го својот син додека има надеж;+ твојата душа нека не ја посака неговата смрт.+ 19  Кој се гневи многу, плаќа глоба+ — ако го избавиш еднаш, ќе мораш да го правиш тоа секогаш одново.+ 20  Слушај совет и прифати укор,*+ за после да бидеш мудар.+ 21  Во срцето на човекот има многу намери,*+ но што ќе науми Јехова, тоа и ќе се оствари.+ 22  Кај човекот се цени неговата добрина,*+ и сиромавиот е подобар од лажливецот.+ 23  Стравот од Јехова води во живот,+ и тој што го има, мирно спие,+ не го снаоѓа зло.+ 24  Мрзливецот ќе макне со раката во чинијата,+ но не може да си ја принесе до устата.+ 25  Удри го потсмевачот+ за да се опаметат неискусните,+ и укори го разумниот за да стекне знаење.+ 26  Кој го малтретира татка си и ја брка мајка си,+ тој е син кој постапува срамно и нечесно.+ 27  Сине мој, ако престанеш да ги слушаш опомените,* тоа ќе те одвлече од зборовите на знаењето.+ 28  Никаквецот, кога е сведок, ѝ се потсмева на правдата,+ и злите луѓе уживаат во зло.+ 29  Казни ги чекаат потсмевачите,+ и удари го чекаат грбот на глупавите.+

Фусноти

Види ја фуснотата за 1Мо 6:9.
Буквално: „оди“.
Буквално: „омекнат“.
Буквално: „стекнува [разборито] срце“.
Види ја фуснотата за изразот „разборитост“ во Из 1:3.
Види ја фуснотата за Из 1:2.
Или: „планови“.
Или: „лојална љубов“. Види ја фуснотата за 1Мо 19:19.
Види ја фуснотата за Из 1:2.