Изреки 16:1-33

16  Човекот треба да управува со своето срце,+ а од Јехова доаѓа она што ќе одговори јазикот.+  На човекот сите негови патишта му се чинат чисти,+ но Јехова ги проценува сите мисли на човекот.*+  Довери му ги своите дела на Јехова,+ и твоите намери* ќе успеат.+  Јехова направил сѐ за да служи за неговата намера,+ па и опакиот за злиот ден.+  Секој што е горд во срцето му е одвратен на Јехова.+ Макар што рака помага на рака, човек не останува без казна.+  Со добрина* и со вистинољубивост се чисти престапот,+ и од страв од Јехова човекот се трга од злото.+  Кога патиштата на човекот му се допаѓаат на Јехова,+ тој ги помирува со него и неговите непријатели.+  Подобро е малку, но со праведност,+ отколку големи приходи без правда.+  Човековото срце смислува пат за себе,+ но Јехова ги управува неговите чекори.+ 10  На усните на царот мора да има вдахновена одлука,+ кога пресудува, неговата уста не смее да ја изневери правдата.+ 11  Праведната мерка и вага му припаѓаат на Јехова,+ сите тегови во торбата се негово дело.+ 12  На царевите им е одвратно кога се прави зло,+ зашто престолот се зацврстува со праведност.+ 13  Праведните усни се радост за великиот цар,+ и тој го сака оној што го кажува исправното.+ 14  Бесот на царот е гласник на смртта,+ но мудриот човек го смирува.+ 15  Во светлината на царевото лице се наоѓа животот+ и неговата наклоност е како облак со пролетен дожд.+ 16  Колку подобро е да се стекне мудрост отколку злато!+ И подобро да избереш да стекнеш разборитост* отколку сребро.+ 17  Патот на справедливите е да се бега од злото.+ Кој внимава на својот пат, си ја чува душата.+ 18  Гордоста оди пред пропаста,+ и вообразеноста* — пред падот.+ 19  Подобро е да бидеш понизен* со кротките+ отколку да делиш плен со оние што самите себе се возвишуваат.+ 20  Кој ги согледува работите разборито,* наоѓа добро,+ и среќен е оној што се надева на Јехова.+ 21  Оној што има мудро срце го нарекуваат разумен,*+ и оној што има љубезни усни е поуверлив.+ 22  Разборитоста е извор на животот+ за оние што ја имаат, а казна* за глупавите е глупавоста.+ 23  Срцето на мудриот ја прави разборита неговата уста+ и им додава уверливост на неговите усни.+ 24  Љубезните зборови се саќе со мед,+ слатки за душата и лек за коските.+ 25  Некој пат му се чини на човекот исправен,+ но на крајот води во смрт.+ 26  Кој работи, за себе работи,+ зашто го тера неговата уста.+ 27  Никаквецот го ископува она што е зло+ и на неговите усни има оган што пали.+ 28  Човекот што смислува сплетки, започнува караници,+ и клеветникот ги раздвојува оние што се блиски.+ 29  Насилникот го заведува својот ближен + и го наведува на пат што не е добар.+ 30  Намигнува пакосно со очите, смислувајќи сплетки.+ Кога ги стиска усните, сигурно ќе направи зло. 31  Седата коса е прекрасна круна+ кога се наоѓа на патот на праведноста.+ 32  Кој е бавен на гнев, подобар е од силниот човек,+ и кој владее со себеси,* подобар е од оној што освоил град.+ 33  Ждрепката се фрла во скут,+ но секоја одлука што е донесена со неа, доаѓа од Јехова.+

Фусноти

Буквално: „ги проценува духовите“.
Или: „планови“.
Или: „лојална љубов“. Види ја фуснотата за 1Мо 19:19.
Види ја фуснотата за Из 3:5.
Буквално: „вообразениот дух“.
Буквално: „со понизен дух“.
За изразот „разборито(ст), разборит“ во 20., 22. и 23. стих, види ја фуснотата за изразот „разборитост“ во Из 1:3.
Види ја фуснотата за Из 3:5.
Види ја фуснотата за Из 1:2.
Буквално: „со својот дух“.