Јов 33:1-33

33  Значи, те молам, Јове, чуј ги моите зборовии слушни сѐ што имам да ти кажам!   Те молам, погледни. Ја отворам устата,мојот јазик и моето непце+ сега ќе зборуваат.   Моите зборови доаѓаат од справедливоста на моето срце,+моите усни искрено изнесуваат мудрост.+   Божјиот дух ме направи,+и духот на Семоќниот ми даде живот.+   Ако можеш, одговори ми,нанижи ги зборовите пред мене, подготви се да ми се спротивставиш!   Еве, пред вистинскиот Бог јас сум ист како тебе,+и јас сум направен од глина.+   Еве, во мене нема ништо што би те плашело,тежината на моите зборови+ нема да те сотре.   Но со свои уши те чув,и уште го слушам звукот на овие твои зборови:   ‚Јас сум чист и немам никаков грев.+Чист сум и нема вина врз мене.+ 10  Ете, Бог бара можност да ми се спротивстави,ме смета за свој непријател.+ 11  Нозете ми ги става во клада,+внимава на сите мои патеки‘.+ 12  Еве, во тоа немаш право,+ ти велам,зашто Бог е многу поголем од смртниот човек.+ 13  Зошто се препираш со него?+Зар затоа што не одговара на сите твои зборови?+ 14  Бог зборува еднаши двапати+ — иако човекот не му обрнува внимание на тоа — 15  на сон,+ во ноќно видение,+кога луѓето тонат во длабок сон,додека дремат на постела.+ 16  Тогаш тој им ги отвора ушите на луѓето+и им дава впечатлива опомена, 17  за да го одврати човекот од неговите дела,+за да го зачува човекот од гордост.+ 18  Ја чува неговата душа од јамата,+му го чува животот за да не го убие стрела.+ 19  И го укоруваат болките на неговата постела,не престанува немирот во неговите коски. 20  Поради страдањата што ги доживува, јадењето му стана одвратно,+поради страдањата на неговата душа, му стана одвратна и вкусната храна. 21  Телото му се распаѓа пред очи,а коските, кои претходно не се гледаа, сега оголеа. 22  Душата негова се приближува кон јамата+и неговиот живот се приближува до убијците. 23  Ако се најде гласник за него,застапник, еден во илјада,за да му разјасни на човекот што е исправно, 24  тогаш тој ќе му се смилува и ќе рече:‚Избави го за да не отиде во јамата.+Најдов откупнина+ за него! 25  Неговото тело нека стане посвежо отколку во младоста,+нека се врати во деновите на својата младешка сила!‘+ 26  Ќе го моли Бог да му покаже наклоност+и ќе го гледа неговото лице извикувајќи радосно,и тој ќе му ја врати својата праведност на смртниот човек. 27  А тој ќе им пее на луѓето и ќе рече:‚Згрешив+ и го извртев она што е право,а тоа не беше добро за мене. 28  Ја откупи мојата душа за да не отиде во јамата,+и мојот живот ќе ја гледа светлината‘. 29  Еве, сето тоа го прави Бог,двапати, трипати, за човекот, 30  за да ја избави неговата душа од јамата,+за да го осветли со светлината на живите.+ 31  Внимавај, Јове! Слушај ме!Молчи, а јас уште ќе зборувам. 32  Ако имаш што да кажеш, одговори ми!Зборувај, зашто уживам во твојата праведност. 33  А ако немаш, тогаш ти слушај ме мене.+Молчи, и ќе те научам на мудрост.“

Фусноти