Јов 26:1-14

26  Тогаш Јов одговори:   „Е, баш му помогна на оној што нема сила!Навистина ја избави обессилената рака!+   Убаво го посоветува оној што нема мудрост,+му покажа на мноштвото како изгледа мудроста на дело!*   Кому му ги кажа тие зборови?Чии зборови излегуваа од тебе?   Немоќните мртовци треператпод водите и под оние што живеат во нив.+   Гробот* пред него е откриен,+местото на пропаста не може да се покрие.   Тој го оптегнува северот над празнината,+ја држи земјата обесена на ништо.   Ги врзува водите во своите облаци+за да не се скинат облаците под нив.   Го покрива својот престол,простирајќи го облакот+ преку него. 10  Нацрта круг над површината на водите,+каде што завршува светлината, а почнува темнината. 11  Столбовите на небото се тресати остануваат зачудени кога тој ќе се закани. 12  Со својата сила тој го разбранува морето+и со својата разборитост го разби+ напаѓачот.*+ 13  Со својот ветар го светна небото,+неговата рака ја прободе змијата што ползи.+ 14  Ете, тоа се само делчиња од неговите дела,+за него слушаме одвај слаб шепот!А кој може да го разбере неговиот моќен гром?“+

Фусноти

Или: „делотворната (практична, применлива) мудрост“.
Буквално: „Шеолот“.
Изразот најверојатно се однесува на некое морско чудовиште.