Јаков 3:1-18

3  Меѓу вас нека нема многу учители,+ браќа мои, зашто знаете дека ќе бидеме построго судени.+  Зашто, сите ние честопати грешиме.+ Ако некој не греши во зборови,+ тој е совршен човек,+ способен да го заузда и целото тело.  Ако на коњите им ставиме узда+ во устата за да ни бидат покорни,+ управуваме и со целото нивно тело.  Погледнете ги и бродовите. Иако се толку големи и носени од силни ветрови, мала крма+ ги управува таму каде што сака кормиларот.  Исто така, јазикот е мал дел од телото, а се фали со големи работи.+ Ете, мал оган е потребен за да се запали голема шума!  Јазикот е оган.+ Јазикот е свет на злото меѓу нашите делови на телото, зашто го валка целото тело,+ па му го уништува целиот живот* на човекот и пали како геената.*  Зашто, секој вид диво животно и птица и лазач и морско суштество може да се скроти, и човечкиот род го скротил.+  Но јазикот никој од луѓето не може да го скроти. Тој е незауздано зло, полно со смртоносен отров.+  Со него го благословуваме Јехова,+ Таткото,+ а со него ги проколнуваме луѓето,+ кои се создадени „слични на Бог“.+ 10  Од истата уста излегува и благослов и проклетство. Не смее, браќа мои, тоа да биде така!+ 11  Зарем од истиот извор+ извира и слатка и горчлива вода? 12  Браќа мои, може ли смоква да роди маслинки или лоза смокви?+ Така ниту од солената вода не може да настане слатка вода. 13  Кој е меѓу вас мудар и разборит?* Со примерниот живот нека ги покаже своите дела+ со благост која ѝ е својствена на мудроста. 14  Но, ако во срцата имате горчлива љубомора+ и кавгаџиство,+ не фалете се+ и не лажете против вистината.+ 15  Тоа не е мудроста која доаѓа одозгора,+ туку е земна,+ телесна, демонска.+ 16  Зашто, каде што има љубомора+ и кавгаџиство, таму има неред и секакво зло.+ 17  Но мудроста+ одозгора пред сѐ е чиста,+ потоа мирољубива,+ разумна,*+ спремна да послуша, полна со милосрдие и со добри плодови,+ непристрасна,+ нелицемерна.+ 18  А плодот+ на праведноста+ се сее во мир+ и ќе го соберат оние што творат мир.+

Фусноти

Види го додатокот 4.
Или: „па го пали тркалото на животот“.
Види ја фуснотата за Мр 12:33.
Или: „спремна да попушти“.