Rodyti straipsnį

Rodyti antro lygio meniu

Jehovos liudytojai

lietuvių

2017 M. VASARIO 14 D.
JUNGTINĖS VALSTIJOS

Jehovos liudytojai gavo aukščiausią GBI įvertinimą už aplinką tausojančius pastatus Vorike

Jehovos liudytojai gavo aukščiausią GBI įvertinimą už aplinką tausojančius pastatus Vorike

NIUJORKAS. 2016 metų rugpjūtį baigus Jehovos liudytojų pagrindinio biuro Vorike (Niujorko valstija) statybos darbus, pastatai buvo pripažinti tausojančiais aplinką. Organizacija The Green Building Initiative (GBI) vertina ir sertifikuoja aplinką tausojančius komercinės paskirties pastatus. Visiems septyniems Jehovos liudytojų pastatams, kurie atitinka sertifikavimo sąlygas, GBI suteikė aukščiausią keturių žaliųjų gaublių įvertinimą.

Shaina Weinstein, GBI ryšių su visuomene ir renginių planavimo direktorė, sako: „Iš 965 projektų visoje šalyje aukščiausią keturių žaliųjų gaublių įvertinimą yra gavę tik 64 pastatai. Pagirtina, kad keturiais žaliaisiais gaubliais buvo įvertinti visi septyni Jehovos liudytojų pastatai Vorike. Tai rodo, kad liudytojai ypač optimaliai naudoja vandenį bei energiją ir tausoja aplinką.“

Žaliųjų gaublių vertinimo sistema pagal GBI. Visi septyni Jehovos liudytojų pagrindinio biuro pastatai, kurie atitinka sertifikavimo sąlygas, surinko 90 ar daugiau procentų ir gavo keturių žaliųjų gaublių įvertinimą.

Kaip rašoma oficialioje GBI interneto svetainėje, tai – „pelno nesiekianti organizacija, skatinanti statyboje taikyti metodus, užtikrinančius optimalų išteklių panaudojimą, žmogaus sveikatos ir aplinkos tausojimą“. GBI įvertina, kiek nauji statiniai ir jų eksploatavimas tausoja aplinką. GBI pateikus savo išvadas, pastatus apžiūri ir išvadas patikrina nepriklausomi ekspertai.

Davidas Beanas, Jehovos liudytojų ekologinio projektavimo Jungtinėse Valstijose koordinatorius, komentuoja: „Džiaugiamės šiais įvertinimais, nes jie rodo, kad visi, prisidėję prie statybos, stengėsi taikyti aplinką tausojančius statybos būdus. Todėl pastatų kompleksas puikiai įsilieja į Sterlingo miško valstybinio parko aplinką.“

Biurų pastato stogas yra apželdintas: stogo dangą sudaro hidroizoliacinė plėvelė, substratas ir vietinė augmenija. Nuo stogo nutekantis kritulių vanduo yra surenkamas vietoje, kad būtų mažiau apkrauta miesto nuotekų sistema.

Liudytojai išsaugojo teritorijoje augančius medžius, o iškirstus medžius panaudojo statyboje. „Džiaugiuosi, kad iškirstus medžius buvo nuspręsta susmulkinti ir panaudoti statant naujus pastatus, – sakė Jeffrey Hutchinsonas, buvęs Sterlingo miško parko direktorius. – Tai, ko liudytojai ėmėsi siekdami apsaugoti aplinką, yra nuostabu.“ Shaina Weinstein sako panašiai: „Mūsų manymu, Voriko kompleksas yra puikus pavyzdys, kas yra ekologinis projektavimas ir kokie turi būti aplinką tausojantys statiniai.“

Richardas Devine’as, Jehovos liudytojų statybos Vorike projekto komiteto pirmininkas, paaiškina: „Dešimtmečius mūsų organizacija rūpinosi, kad pastatų Brukline išvaizda būtų estetiška. Dabar stengsimės rūpintis aplinką tausojančiais pastatais Vorike ir saugoti Sterlingo miško grožį.“

Atstovas žiniasklaidai

Davidas A. Semonianas, Visuomenės informavimo tarnyba, +1 845 524 3000

 

2009 metų liepos 17 dieną Jehovos liudytojai įsigijo apie 102 hektarų sklypą. Pagrindinio biuro teritorija užima mažiau kaip 20 procentų sklypo.

Teritoriją supantis šlaitas, kad būtų apsaugotas nuo erozijos, yra sutvirtintas geotekstile ir skalda.

Pačioje statybos pradžioje buvo iškasta ir pakartotinai panaudota daugiau kaip 240000 tonų didelių akmenų.

Siekiant apsaugoti Mėlynąjį ežerą nuo sąnašų, palei krantą buvo įrengtas barjeras. Barjerą sudaro viršutinė plūduriuojančioji dalis, vandeniui nepralaidus audinys ir prie audinio apačios pritvirtintas balastas – galvanizuota metalinė grandinė.

Konteineriai perdirbamoms atliekoms. Daugiau kaip 70 procentų statybinių atliekų buvo ne suverstos sąvartynuose, o išvežtos į atliekų perdirbimo centrus.

Darbininkai sodina augalus prie pagrindinio įvažiavimo į biuro kompleksą. Teritorijoje buvo įkomponuota tai vietovei būdingų medžių, krūmų, kitokių augalų, taip pat išklota veja.

Darbininkai kloja geoterminį kontūrą. Šioje geoterminės sistemos dalyje, įrengtoje 152 metrai po žeme, cirkuliuoja skystis. Grunto temperatūra žiemą ir vasarą nesvyruoja taip kaip oro temperatūra. Geoterminė sistema veikia tokiu principu: žiemą cirkuliuojantis skystis perima grunto šilumą ir perneša ją į pastatą, o vasarą skystis naudojamas pastato šilumai į gruntą išsklaidyti. Paskaičiuota, kad ši geoterminė sistema šildymo ir vėdinimo energijos sąnaudas sumažins 40 procentų.

Biurų pastato vidus. Vidaus apdaila (pavyzdžiui, dažai, sienų ir lubų apdailos medžiagos) atitinka GBI nustatytus kriterijus dėl žmogaus sveikatai kenksmingų medžiagų.