Rodyti straipsnį

Rodyti antro lygio meniu

Rodyti turinį

Jehovos liudytojai

lietuvių

Atsibuskite!  |  2010 m. vasaris

Mažiausias pasaulyje šikšnosparnis

Mažiausias pasaulyje šikšnosparnis

 Mažiausias pasaulyje šikšnosparnis

● 1973 metais Tailando biologas Kitis Tonklongjas su grupe tyrinėtojų savo šalyje, urvuose netoli Seijoko krioklio, surinko daugiau kaip 50 nežinomų šikšnosparnių kolekciją. Jos pavyzdžius nusiuntė dr. Dž. I. Hiliui į Gamtos istorijos britų muziejų Londone. Gaila, bet Kitis mirė, taip ir nesužinojęs, kad tai — nauja šikšnosparnių rūšis, kurią Hilis jo garbei pavadino Craseonycteris thonglongyai. Paprastai jie vadinami Kičio kiaulianosiais.

Šis maždaug 3 centimetrų ilgio gyvūnėlis, kurio sparnų tarpugalis siekia apie 13 centimetrų, yra mažiausias žinomas šikšnosparnis ir vienas iš mažiausių žinduolių. Išties jis toks mažas, kad kartais vadinamas kamaniniu šikšnosparniu. Kiti šio padarėlio skiriamieji požymiai yra kiaulės knyslę primenanti nosis (iš to kilo ir jo pavadinimas), visiškas uodegos nebuvimas ir didelės ausys, kurių kanalus dengia išsipūtę kaušeliai.

Mažas arealas

Tos rūšies šikšnosparniai gyvena tiktai Tailande, Seijoko nacionaliniame parke, ir kai kuriose netoli jo esančiose Mianmaro vietovėse. Kičio kiaulianosis, kaip ir daugelio kitų rūšių šikšnosparniai, medžiodamas vabzdžius naudojasi echolokacija. Kadangi, lyginant su kūnu, šio žinduolio sparnai gana ilgi, jis gerai prisitaikęs sklandyti ir todėl gali lengvai pastverti grobį iš medžių lapijos. Nakvynei mieliau renkasi šiltą viršutinę klinties urvų dalį su aukštomis lubomis ir daugybe užkaborių — vietas, kur jaučiasi saugesnis ir gali lengviau išlaikyti kūno šilumą, nes šiltakraujams žinduoliams tai svarbu. Kokiais puikiais instinktais ir gebėjimais tuos nuostabius gyvūnėlius apdovanojo Kūrėjas! (Apreiškimo 4:11)

Kičio kiaulianosiai yra itin reti šikšnosparniai, sutinkami tik nedidelėje teritorijoje, todėl, jeigu sąlygos nepagerės, jie gali išnykti. Nors ir stengiamasi pasirūpinti patikimesne jų apsauga, medžių kirtimas ir deginimas, miško ruoša, kelių tiesimas bei turizmas ir toliau kelia grėsmę. Ar šiems mažyčiams žinduoliams pavyks išgyventi, žmonėms braunantis į jų trapų arealą, parodys laikas.

[Rėmelis/paveikslas 21 puslapyje]

DIDŽIAUSIAS IR MAŽIAUSIAS

Šikšnosparnių yra apie 1000 rūšių, ir jie — vieninteliai skraidantys žinduoliai. Didžiausių šikšnosparnių (1), vadinamų skraidančiosiomis lapėmis, sparnų tarpugalis gali siekti daugiau kaip 1,5 metro, ir sveria šie gyvūnai apie kilogramą. Palyginimui Kičio kiaulianosių (2) sparnų tarpugalis tėra maždaug 13 centimetrų, o sveria jie tiktai 2 gramus.

[Paveikslo šaltinio nuoroda 21 puslapyje]

Nuotraukos: © Merlin D. Tuttle, Bat Conservation International, www.batcon.org