Titus 1:1-16

  • Salam (1-4)

  • Titus éntuk tugas nglantik para pinituwa ing Pulau Kréta (5-9)

  • Élikna wong sing seneng mbrontak (10-16)

1  Surat saka Paulus, budhaké Gusti Allah lan rasulé Yésus Kristus, sing imané padha karo imané wong-wong pilihané Gusti Allah lan padha karo pangertèn sing trep bab apa sing bener. Apa sing bener kuwi klebu ngabdi marang Gusti Allah  lan dhasaré yaiku pangarep-arep urip saklawasé, sing wis wiwit mbiyèn dijanjèkké karo Gusti Allah sing ora isa ngapusi.  Ing wektu sing wis ditemtokké, Panjenengané nyingkapké pangandikané liwat gawéan nginjil sing wis dipercayakké marang aku, miturut préntahé Juru Slamet kita, Gusti Allah.  Surat iki kanggo Titus, sedulur seiman sing wis kaya anakku dhéwé. Muga-muga kowé nampa welas asih sing nggumunké* lan katentreman saka Gusti Allah, Bapak kita, lan saka Kristus Yésus, Juru Slamet kita.  Aku ninggalké kowé ing Pulau Kréta supaya kowé ngurusi perkara-perkara sing kudu dibenerké* lan nglantik pinituwa-pinituwa ing saben kutha, miturut karo petunjukku iki:  Pinituwa kudu bébas saka tudhuhan, bojoné mung siji, nduwé anak-anak sing seiman sing ora ditudhuh bejat* utawa seneng mbrontak.  Merga dadi pengurus sing dilantik Gusti Allah, pengawas kudu bébas saka tudhuhan, ora tumindak sakarepé dhéwé, ora gampang nesu, dudu wong sing seneng mabuk, dudu wong sing kasar,* dudu wong sing mata dhuwiten lan mung nggolèk untungé dhéwé,  nanging loma,* seneng karo apa sing becik, nduwé pertimbangan sing apik,* tumindak miturut apa sing bener, setya, isa ngendhalèni dhiri,  terus ngetutké pangandika sing setya* wektu mulang, supaya dhèwèké isa nguwatké* wong-wong nganggo wulangan sing bener* lan isa ngélikké wong-wong sing nentang wulangan kuwi. 10  Ana akèh wong sing seneng mbrontak, seneng ngomongké bab-bab sing ora ana gunané, seneng ngapusi, lan akèh-akèhé saka wong-wong kuwi kandha nèk disunat kuwi penting. 11  Cangkemé wong-wong kuwi kudu dibungkem, merga wong-wong kuwi terus ngrusak keluarga-keluarga, nganggo cara mulangké perkara-perkara sing kuduné ora diwulangké, tujuané mung merga wong-wong kuwi mata dhuwiten lan mung nggolèk untungé dhéwé. 12  Salah siji saka antarané wong-wong kuwi, yaiku nabiné wong-wong kuwi dhéwé kandha, ”Wong-wong Kréta kuwi tukang ngapusi, kéwan liar sing galak, lan gawéané mung mangan lan turu.” 13  Kesaksian kuwi bener. Mula, terus élikna wong-wong kuwi kanthi tegas, supaya wong-wong kuwi nduwé iman sing kuwat,* 14  ora nggatèkké dongèng-dongèngé wong-wong Yahudi utawa préntahé wong-wong sing nyimpang saka apa sing bener. 15  Kabèh perkara kuwi resik kanggo wong-wong sing resik. Nanging kanggo wong-wong sing najis lan ora nduwé iman, ora ana perkara sing resik, merga pikiran lan hati nuraniné wong-wong kuwi wis najis. 16  Ing ngarepé wong akèh, wong-wong kuwi ngaku nèk kenal Gusti Allah, nanging tumindak-tumindaké nduduhké nèk wong-wong kuwi ora ngakoni Gusti Allah, merga wong-wong kuwi njijiki banget, ora manut, lan ora pantes nindakké apa waé sing apik.

Katrangan Tambahan

Deloken Daftar Istilah.
Utawa ”sing isih kurang”.
Utawa ”sing ora tumindak sakarepé dhéwé”.
Utawa ”sing seneng ngantemi”.
Utawa ”seneng nampa tamu”.
Utawa ”nduwé pikiran sing séhat”.
Utawa ”warta sing isa dipercaya”.
Utawa ”isa mènèhi naséhat marang”.
Utawa ”sing migunani”.
Lit.: ”sing séhat”.