Yakobus 5:1-20

  • Naséhat kanggo wong sugih (1-6)

  • Gusti Allah mberkahi wong sing sabar (7-11)

  • Nèk ngomong ”ya”, kuduné pancèn ya (12)

  • Donga sing diucapké nganggo iman gedhé kekuwatané (13-18)

  • Mbantu wong sing nindakké dosa bèn mertobat saka dosané (19, 20)

5  Wong-wong sugih, rungokna aku. Kowé kudu nangis lan sambat merga kesengsaraan sing bakal mbok alami.+  Hartamu wis dadi bosok, lan klambimu wis dipangan serangga.*+  Emas lan pérakmu wis karaten. Karat kuwi bakal mbuktèkké nèk kowé salah lan bakal nggrogoti dagingmu. Apa sing mbok simpen ing akhir jaman bakal dadi kaya geni.+  Rungokna. Para buruh sing manèn ladhangmu terus-terusan mbengok merga kowé durung mbayar upahé, lan Yéhuwah* pemimpiné pasukan wis krungu swarané wong-wong kuwi.+  Kowé urip méwah lan mung nuruti hawa nafsumu ing donya iki. Kowé wis nggawé awakmu* lemu kaya sapi pas arep dibelèh.+  Kowé nyalahké lan matèni wong bener. Kuwi sebabé dhèwèké* nglawan kowé.  Sedulur-sedulur, kowé kudu sabar nganti wektuné Gusti bali.*+ Coba deloken petani sing terus ngentèni hasil sing berharga saka tanah. Dhèwèké sabar nganti ana udan pas musim gugur lan udan pas musim semi.+  Kowé ya kudu sabar.+ Kowé kudu nguwatké atimu merga sedhéla manèh Gusti bali.*+  Sedulur-sedulur, aja sambat soal sedulur liyané bèn kowé ora diadili.+ Hakim wis arep teka.* 10  Sedulur-sedulur, kowé kudu niru contoné nabi-nabi sing sing ngomong nganggo jenengé Yéhuwah.*+ Nabi-nabi kuwi ngalami akèh kesusahan+ lan tetep sabar.+ 11  Awaké dhéwé nganggep wong-wong sing sabar kuwi wong-wong sing bahagia.*+ Kowé wis krungu soal Ayub+ sing sabar lan akhiré diberkahi Yéhuwah.*+ Kuwi mbuktèkké nèk Yéhuwah* kuwi gampang mesakké+ lan nduwé rasa sayang. 12  Sing paling penting, sedulur-sedulurku, aja nggawé sumpah demi swarga, demi bumi, utawa demi apa waé. Nèk kowé ngomong ”Ya”, kuduné pancèn ya. Nèk kowé ngomong ”Ora”, kuduné pancèn ora,+ bèn Gusti Allah ora ngadili kowé. 13  Apa ing antaramu ana sing lagi ngalami kesusahan? Dhèwèké kudu terus ndonga.+ Apa ana sing lagi seneng atiné? Dhèwèké kudu nyanyi mazmur.+ 14  Apa ana ing antaramu sing lagi lara? Dhèwèké kudu ngundang* para pinituwa+ ing jemaat, lan para pinituwa kuwi kudu ndongakké wong kuwi lan ngolèské minyak ing wong kuwi+ nganggo jenengé Yéhuwah.* 15  Donga sing diucapké nganggo iman bakal nggawé wong sing lara* mau dadi mari, lan Yéhuwah* bakal nggawé wong kuwi dadi kuwat manèh. Sakliyané kuwi, nèk dhèwèké wis nindakké dosa, dhèwèké bakal diapura. 16  Mula, kowé kudu jujur ngakoni kesalahanmu+ marang wong liya lan padha-padha ndongakké liyané bèn kowé isa mari. Dongané wong bener kuwi gedhé kekuwatané+ lan bener-bener isa mbantu wong liya. 17  Èlia kuwi wong sing nduwé perasaan kaya awaké dhéwé. Wektu dhèwèké ndonga tenanan bèn ora udan, ora ana udan ing negara kuwi nganti telung taun setengah.+ 18  Terus, dhèwèké ndonga manèh. Sakwisé kuwi, ana udan lan lemah ngetokké hasil.+ 19  Sedulur-sedulurku, nèk ing antaramu ana sing ora nindakké apa sing bener manèh, lan ana sing mbantu sedulur kuwi bèn mertobat saka dosané, 20  sing mbantu sedulur mau bèn mertobat saka dosané+ bakal nylametké sedulur sing nindakké dosa mau saka kematian. Dhèwèké ya mbantu sedulur mau bèn dosané diapura.+

Katrangan Tambahan

Utawa ”ngengat”.
Deloken Lamp. A5.
Lit.: ”atimu”.
Utawa mungkin ”Gusti Allah”.
Yunani: parousia. Deloken Daftar Istilah.
Yunani: parousia. Deloken Daftar Istilah.
Lit.: ”wis ngadeg ing ngarep lawang”.
Deloken Lamp. A5.
Utawa ”diberkahi”.
Deloken Lamp. A5.
Deloken Lamp. A5.
Utawa ”nyeluk”.
Deloken Lamp. A5.
Utawa mungkin ”kesel”.
Deloken Lamp. A5.