Yakobus 3:1-18

  • Nggawé ilat dadi manut  (1-12)

    • Ora kabèh kudu dadi guru (1)

  • Kawicaksanan saka ndhuwur (13-18)

3  Sedulur-sedulurku, ora kabèh wong ing antaramu kudu dadi guru, merga kowé wis ngerti nèk wong sing dadi guru bakal nduwé tanggung jawab sing luwih gedhé+ marang Gusti Allah.  Awaké dhéwé kerep nggawé salah.+ Nèk wong ora tau salah ngomong, dhèwèké kuwi manungsa sing sampurna, sing isa ngendhalèni kabèh anggota badané.  Nèk awaké dhéwé masang tali ing cangkemé jaran bèn jaran kuwi manut, awaké dhéwé ya isa ngendhalèni kabèh anggota badané.  Coba kowé mikirké soal kapal: Senajan kapal gedhé banget lan diterjang badai, ning kapal mung dikendhalèni nganggo kemudhi sing cilik banget. Nganggo kemudhi kuwi, kapal isa diarahké menyang endi waé.  Ilat kuwi ya anggota badan sing cilik, ning isa ngomongké perkara-perkara sing gedhé. Geni sing cilik isa ngobong hutan sing amba, ta?  Ilat kuwi ya kaya geni.+ Ilat kuwi anggota badan sing jahat lan isa nggawé najis kabèh anggota badan. Ilat ya isa ngrusak uripé wong.+ Kuwi padha kaya Géhéna.*  Kabèh jenis kéwan liar, manuk, kéwan laut, lan kéwan liyané* isa digawé manut karo manungsa.  Ning, ora ana manungsa sing isa nggawé ilat dadi manut. Ilat kuwi angèl dikendhalèni, berbahaya, lan kebak racun sing nyebabké kematian.+  Awaké dhéwé nggunakké ilat kanggo muji Yéhuwah, Bapaké awaké dhéwé. Ning, awaké dhéwé ya nggunakké kuwi kanggo ngutuk wong liya sing digawé ”mirip karo Gusti Allah”.+ 10  Saka cangkem sing padha isa metu pujian lan kutukan. Sedulur-sedulurku, kaya ngono kuwi kuduné ora kelakon.+ 11  Apa sumur siji isa ngetokké banyu tawar lan banyu asin? 12  Sedulur-sedulurku, wit ara ora isa ngasilké buah zaitun, ta? Wit anggur ya ora isa ngasilké buah ara, ta?+ Sumur sing ngetokké banyu asin ya ora isa ngetokké banyu tawar. 13  Apa ana ing antaramu sing wicaksana* lan nduwé pengetahuan sing akèh? Nèk ana, dhèwèké kudu nduduhké kuwi liwat tumindaké sing apik, lan dhèwèké kudu nindakké apa waé nganggo watak sing alus sing dihasilké nèk nduwé kawicaksanan. 14  Ning, nèk kowé iri+ lan seneng padu,*+ aja mbanggakké kawicaksananmu.+ Kuwi padha waé ngapusi. 15  Kuwi dudu kawicaksanan sing asalé saka ndhuwur, ning kawicaksanan saka donya,+ saka kepénginané manungsa, lan saka roh-roh jahat. 16  Nèk ana sing iri lan seneng padu,* mesthi keadaané bakal kisruh lan ana akèh tumindak jahat.+ 17  Ning, kawicaksanan sing asalé saka ndhuwur kuwi nggawé wong dadi murni,+ seneng rukun,+ seneng ngalah,+ siap manut, gampang mesakké, nindakké apa sing apik,+ ora pilih kasih,+ lan ora munafik.+ 18  Wong-wong sing ngupaya bèn tetep rukun+ karo wong liya kuwi nggawé keadaan dadi tentrem,+ lan hasilé yaiku wong-wong kuwi isa nindakké apa sing bener.

Katrangan Tambahan

Deloken ctn. ing PD 1:24.
Utawa mungkin ”lan nduwé ambisi sing mentingké awakmu dhéwé”.
Utawa mungkin ”lan nduwé ambisi sing mentingké awaké dhéwé”.