Wulang Bebasan 28:1-28

  • Gusti Allah sengit karo dongané wong sing ora manut (9)

  • Bakal dimesakké nèk ngakoni kesalahan (13)

  • Wong sing péngin cepet sugih nindakké kesalahan (20)

  • Naséhat luwih apik timbang pujian (23)

  • Ora bakal kekurangan nèk seneng mènèhi (27)

28  Wong jahat mlayu senajan ora ana sing ngoyak,*Ning wong sing bener wani kaya singa.*+   Nèk ana sing mbrontak* ing salah siji negara, pemimpiné bakal gonta-ganti,+Ning merga bantuané wong sing nduwé pertimbangan lan pengetahuan, pemimpin* bakal mréntah suwé.+   Wong mlarat sing ngapusi wong cilik kuwi+ Kaya udan sing ngrusak hasil panèn.   Wong sing ora manut karo hukum muji wong jahat,Ning wong sing manut karo hukum nesu karo wong sing ora manut karo hukum.+   Wong jahat ora paham soal keadilan,Ning wong sing ngabdi marang Yéhuwah isa paham sak kabèhé.+   Luwih apik wong mlarat sing setyaTimbang wong sugih sing kelakuané bejat.+   Anak sing nduwé pemahaman manut karo hukum,Ning wong sing kekancan karo wong sing nggragas nggawé isin bapaké.+   Wong sing dadi saya sugih merga njupuk keuntungan nganggo cara sing ora jujur+ lan njaluk bunga,Hartané bakal dadi duwèké wong sing apikan marang wong mlarat.+   Gusti Allah sengit karo dongané+ Wong sing ora gelem manut karo hukum. 10  Wong sing nggawé wong bener nindakké kejahatan bakal kena bencana* merga kejahatané dhéwé,+Ning wong sing ora salah bakal éntuk upah.+ 11  Wong sugih rumangsa wicaksana,+Ning wong mlarat sing nduwé pertimbangan isa ngerti kaya apa asliné wong kuwi.+ 12  Wektu wong bener menang, wong-wong padha seneng,Ning wektu wong jahat mréntah, wong-wong padha ndhelik.+ 13  Wong sing nutup-nutupi kesalahané ora bakal berhasil,+Ning wong sing ngakoni kesalahané lan ora nindakké kuwi manèh bakal dimesakké.+ 14  Wong sing njaga tumindaké* bakal bahagia,Ning wong sing ndableg* bakal ngalami kesusahan.+ 15  Pemimpin sing jahat sing mréntah wong cilik+ Kuwi kaya singa sing nggero-nggero lan beruang sing nyerang. 16  Pemimpin sing ora nduwé pertimbangan nggunakké kuwasané nganggo cara sing ora bener.+ Wong sing ora gelem ngapusi kanggo nggolèk untung bakal dawa umuré.+ 17  Wong sing salah merga matèni wong liya bakal dadi buronan nganti dhèwèké mati.*+ Ora ana sing nulungi dhèwèké. 18  Wong sing tumindaké bener bakal dislametké,+Ning wong sing tumindaké ora jujur bakal ujug-ujug kena bencana.+ 19  Wong sing ngolah lemahé bakal nduwé akèh bahan pangan,Ning wong sing nindakké apa sing ora ana gunané bakal mlarat.+ 20  Wong sing setya bakal nampa akèh berkah,+Ning wong sing péngin cepet sugih mesthi bakal nindakké kesalahan.+ 21  Pilih kasih kuwi ora apik.+ Ning, wong isa nggawé kesalahan mung merga roti sak iris. 22  Wong sing srakah* péngin banget dadi sugih,Lan dhèwèké ora ngerti nèk bakal dadi mlarat. 23  Wong sing mènèhi naséhat marang wong liya+ bakal luwih disenengi+ Timbang wong sing mènèhi pujian sing ora tulus. 24  Wong sing ngrampok bapak ibuné, terus ngomong, ”Iki ora salah,”+Kuwi kancané wong sing seneng ngrusak.+ 25  Wong sing srakah marakké padu,Ning wong sing ngendelké Yéhuwah bakal makmur.+ 26  Wong sing percaya karo dhèwèké dhéwé kuwi bodho,+Ning wong sing tumindaké wicaksana bakal slamet.+ 27  Wong sing seneng mènèhi wong mlarat ora bakal kekurangan,+Ning wong sing ora gelem mènèhi wong mlarat bakal éntuk akèh kutukan. 28  Wektu wong jahat mréntah, wong-wong padha ndhelik,Ning wektu wong jahat kuwi ora ana manèh, wong sing bener tambah akèh.+

Katrangan Tambahan

Utawa ”nguber”.
Utawa ”singa enom”.
Utawa ”nglanggar”.
Lit.: ”dhèwèké”.
Lit.: ”bakal tiba ing lubangé dhéwé”.
Lit.: ”sing ngrasa wedi terus”.
Lit.: ”atiné atos”.
Lit.: ”bakal mlayu tekan kuburan”.
Utawa ”iri”.