Wulang Bebasan 24:1-34

  • Aja iri karo wong jahat (1)

  • Omah dibangun nganggo kawicaksanan (3)

  • Wong sing bener tiba ning tangi manèh (16)

  • Aja balas dendam (29)

  • Kesèd marahi mlarat (33, 34)

24  Aja iri karo wong sing jahat,Lan aja dadi kancané wong-wong kuwi,+   Merga wong-wong kuwi mikirké sing jahat,Lan wong-wong kuwi terus ngomongké carané nggawé wong liya cilaka.   Omah* dibangun nganggo kawicaksanan,*+Lan kuwi isa tetep kuwat nèk dhasaré pertimbangan sing apik.   Nganggo pengetahuan, kamar-kamaré dikebakiBarang-barang sing apik lan harta sing berharga.+   Wong sing wicaksana kuwi kuwat,+Lan pengetahuan nggawé wong dadi saya kuwat.   Kowé kudu manut karo petunjuké wong sing trampil* wektu perang,+Lan kowé isa menang* nèk nduwé akèh penaséhat.+   Wong bodho+ ora isa nduwé kawicaksanan. Dhèwèké ora isa ngomong apa-apa ing gerbang kutha.*   Wong sing nduwé rencana jahasBakal disebut tukang nggawé rencana jahat.+   Rencanané wong bodho nyebabké dosa,Lan wong sing seneng ngécé disengiti wong liya.+ 10  Nèk kowé ora nduwé semangat pas ngalami kesusahan,*Kekuwatanmu bakal entèk. 11  Wong-wong sing arep dipatèni kudu mbok slametké,Lan kowé kudu nylametké wong-wong sing ngadhepi bahaya merga arep dibantai.+ 12  Ning, nèk kowé ngomong, ”Aku ora ngerti apa-apa soal kuwi,”Apa Dhèwèké sing ngerti isi atiné* manungsa ora isa ngerti pikiranmu?+ Dhèwèké sing ngamati kowé bakal ngerti sing mbok pikirkéLan bakal mbales saben manungsa manut karo tumindaké dhéwé-dhéwé.+ 13  Anakku, kowé kudu mangan madu merga kuwi ana manfaaté. Madu sing nètès kuwi legi rasané. 14  Kawicaksanan kuwi ya ana manfaaté kanggo kowé.+ Nèk kuwi mbok duwèni, sukmbèn uripmu bakal pénak,Lan kowé terus nduwé harapan.+ 15  Aja jahat. Aja nggolèk kesempatan kanggo nyerang omahé wong bener. Aja ngrusak panggonané wong kuwi. 16  Wong sing bener isa waé tiba ping pitu, ning dhèwèké mesthi bakal tangi manèh.+ Tapi, wong sing jahat bakal tiba merga kena bencana lan ora isa tangi manèh.+ 17  Aja seneng nèk mungsuhmu tiba,Lan aja nganti kowé ngrasa seneng wektu dhèwèké kesandhung.+ 18  Nèk kowé kaya ngono, Yéhuwah mesthi bakal ngerti lan ora seneng karo kowé,Lan Dhèwèké bakal ora nesu manèh marang mungsuhmu.+ 19  Aja nesu karo wong sing jahat. Aja iri karo wong kuwi, 20  Merga wong sing jahat ora nduwé harapan.+ Wong sing jahat kaya lampu sing arep mati.+ 21  Anakku, kowé kudu wedi marang* Yéhuwah lan raja.+ Aja kekancan karo wong-wong sing seneng mbrontak,*+ 22  Merga wong-wong kuwi bakal ujug-ujug kena bencana.+ Apa ana sing ngerti bencana sing dialami wong-wong kuwi sing disebabké karo loro-loroné mau?*+ 23  Iki omongané wong sing wicaksana: Nèk kowé ora adil wektu ngadili, kuwi ora apik.+ 24  Sapa waé sing ngomong karo wong sing jahat, ”Kowé wong sing bener,”+Bakal dikutuk karo wong-wong lan disumpahi karo bangsa-bangsa. 25  Ning, wong sing nyenèni wong jahat kuwi bakal makmur.+ Wong kuwi bakal éntuk akèh berkah.+ 26  Wong sing njawab jujur bakal diajèni.*+ 27  Rampungna gawéanmu sing ana ing njaba, lan siapna kabèh sing ana ing ladhangmu. Terus bangunen omahmu.* 28  Aja mènèhi keterangan nglawan wong liya tanpa bukti.+ Omonganmu aja ngapusi wong liya.+ 29  Aja ngomong, ”Aku bakal njahati dhèwèké merga dhèwèké wis njahati aku. Aku bakal mbales tumindaké.”+ 30  Aku liwat ing ladhangé wong kesèd,+Ing ladhang angguré wong sing ora nduwé pertimbangan sing apik. 31  Aku ndelok nèk ladhangé mung dikebaki suket. Lemahé ketutupan semak-semak,Lan témboké wis ambruk.+ 32  Aku ndelok kuwi kabèh, terus tak pikirké tenanan. Aku ndelok lan ana sing isa tak sinaoni: 33  Turu sedhéla manèh, merem sedhéla manèh,Lèyèh-lèyèh sedhéla manèh, 34  Terus kowé bakal ujug-ujug dadi mlarat, kaya perampok sing ujug-ujug nyerang kowé,Lan kowé bakal ngalami kekurangan, kaya nèk kabèh hartamu dijupuk wong sing nggawa senjata.+

Katrangan Tambahan

Utawa ”Keluarga”.
Utawa ”tuntunan sing wicaksana”.
Utawa ”berhasil”.
Panggonan kanggo ngumpul para pemimpiné kutha.
Utawa ”pas ngalami masalah”.
Utawa ”niaté”.
Utawa ”wong-wong sing nuntut ana perubahan”.
Maksudé, Yéhuwah lan raja.
Utawa mungkin ”Wong sing njawab terus terang kuwi kaya ngambung lambé”.
Utawa ”keluargamu”.